Pátek, 29. března 2024

LRV přerušila jednání o odpadovém zákonu o vysloužilých výrobcích

LRV přerušila jednání o odpadovém zákonu o vysloužilých výrobcích

Legislativní rada vlády dnes přerušila jednání o návrhu nového zákona o výrobcích s ukončenou životností. Ten má určovat pravidla pro předcházení vzniku vybraných odpadů. ČTK o tom informoval Jiří G. Souček z kabinetu ministra Jiřího Dienstbiera, který radu vede. Norma má mimo jiné podle předkladatele zákona - ministerstva životního prostředí - zavést zjednodušený odpadový režim a model uzavřené sběrné sítě. Má ale řadu kritiků. Například na nevypořádání klíčových připomínek ze strany MŽP si stěžují výrobci elektrospotřebičů.

Vybranými výrobky s ukončenou životností mají být podobně jako podle dosavadní právní úpravy elektrické spotřebiče, baterie a akumulátory, pneumatiky a vozidla. Nová právní úprava, která se jich týká, má zohlednit jejich specifika vymykající se systematice základního odpadového režimu.

Výrobcům například vadí, že zákon ponechává výrobcům za celý recyklační cyklus zodpovědnost, ale bere jim možnost kontrolovat celý proces a možnost podílet se na něm. Zákon má výrobce elektrospotřebičů zcela oddělit od zpracování a recyklace elektroodpadu, sdělil ČTK konzultant Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů (CECED CZ) Jan Kroča.

Důsledkem může být podle Kroči nenaplnění kvót EU na recyklaci elektroodpadu, zvýšení nákladů na recyklaci, které by se promítly do ceny elektrospotřebičů a případně i arbitráže za zmařené investice výrobců do jejich recyklační linky.

Výrobcům elektrospotřebičů vadila hlavně neúměrná podpora nynějších zpracovatelů odpadů, což jim prý brání, aby odpad zpracovávali sami. Podle návrhu zákona by výrobci museli nabídnout zpětně odebrané staré výrobky ke zpracování na komoditní burze. V této oblasti má výsadní postavení Českomoravská komoditní burza Kladno. Hrozí tím to, že se systém nakládání s odpady prodraží o stovky milionů korun ročně, tvrdí. Podle zastánců předlohy je ale řada opatření podobná nebo zcela shodná s povinnostmi, které jsou uvedeny ve stávající právní úpravě.

Chystaný zákon by podle sdružení mohl způsobit, že se nepodaří naplnit nové tvrdší unijní požadavky na sběr elektrošrotu. Do konce letošního roku platí povinnost vysbírat čtyři kilogramy na obyvatele ročně. Letošního roku se bude kvóta vypočítávat procentem z množství nově prodaných spotřebičů. Pro Čechy to podle údajů kolektivního systému Elektrowin znamená v roce 2021 takřka dvojnásobek na obyvatele a rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů