Úterý, 19. března 2024

Karlovarská čistírna odpadních vod má unikátní sušárnu kalů

Karlovarská čistírna odpadních vod má unikátní sušárnu kalů

V karlovarské čistírně odpadních vod začala pracovat nová sušárna odpadních kalů. Zařízení, které je jediné svého druhu v Česku, pomůže čistírně až na čtvrtinu snížit objem kalů, které pak končí na skládce. Náklady na stavbu nové technologie byly asi 60 milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Antonín Jágl.

Výsledný produkt zatím podnik ukládá podobně jako původní málo odvodněný kal na nejbližší skládku. "Skládky mají za úkol podle legislativy postupně snižovat podíl organického odpadu a my se snažíme tomu vyhovět," dodal Jágl.

V čistírně se dosud kaly odvodňovaly pomocí odstředivek, které však umožňovaly dosáhnout zhruba jen 25 procent sušiny. V nové sušárně se kaly vysuší pomocí horkého vzduchu až na 90 procent sušiny. Výsledkem je lehká drť, která by se ale mohla do budoucna využít i jinak.

Podle technického náměstka karlovarských Vodáren a kanalizací Zdeňka Frčka má výsledný produkt stejnou výhřevnost jako hnědé uhlí, mohl by se použít ve stavebnictví nebo po úpravě i v zemědělství. Díky tomu, že při sušení prochází teplotou až 90 stupňů Celsia, je kal také zbavený všech živých bakterií. Roční kapacita nové sušárny je až 6000 tun ročně.

Sušárna byla postavena z prostředků Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech a částečně z úvěru. Karlovarská čistírna, jejíž součástí je, slouží k čištění vody nejen z krajského města, ale i deseti obcí v okolí. Kalové hospodářství ale zpracovává i kaly z jiných čistíren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů