Úterý, 19. března 2024

K ochraně perlorodky má přispět nová čistička na Prachaticku

K ochraně perlorodky má přispět nová čistička na Prachaticku

K ochraně perlorodky říční v Blanici na Prachaticku má přispět i nově postavená čistička odpadních vod v Arnoštově. Pracuje na principu, který je podle odborníků mimořádně šetrný k přírodě. Blanice v okolí Arnoštova je místem s největším výskytem vymírající perlorodky říční. Vybudování čističky stálo zhruba pět milionů korun a financovaly ho Norské fondy. Jde o projekt na záchranu perlorodky říční. Novinářům to dnes řekli zástupci organizace pro ochranu přírody Beleco.

"Perlorodka potřebuje prostředí s parametry srovnatelné s vodou pro kojence," uvedl odborný specialista ze společnosti Beleco Ondřej Volf. Právě nová čistička podobné podmínky dokáže zajistit. "Tento druh technologie v čističkách běžně v obcích není. Jedná se o velmi moderní technologii, která je založena na tlakové filtraci přes speciální membrány," uvedl Martin Menšík, starosta Křišťanova, jehož částí je i Arnoštov. Podle něj nová čistička odstraní z odpadu až 95 procent fosforu a 80 procent dusíku.

Perlorodka říční patří mezi kriticky ohrožené druhy v Česku. Na začátku 80. let minulého století žilo v přírodě více než 160.000 jedinců. Nyní se jich v českých řekách vyskytuje kolem 10.000. Velká část z toho se nachází právě v Blanici v několikakilometrovém úseku mezi Arnoštovem a Husineckou přehradou. "Snažíme se perlorodku ve vhodných lokalitách uměle vysazovat, ale vždy přežije jen pár procent," řekl Volf. Kromě Blanice žije perlorodka například v Teplé Vltavě u Soumarského mostu na Prachaticku. V minulosti se ve velké míře vyskytovala na Vysočině nebo na Karlovarsku. Na těchto místech však buď úplně vyhynula nebo tam zůstalo jen pár jedinců.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů