Pátek, 29. března 2024

Realizace první čistírny odpadních vod s membránovou technologií v Bosně a Hercegovině

V letošním roce proběhla realizace čistírny odpadních vod na čištění komunálních odpadních vod z průmyslového závodu v městě Tešanj.

Realizace první čistírny odpadních vod s membránovou technologií v Bosně a Hercegovině

Jedná se o první realizaci membránové čistírny odpadních vod firmy ASIO, spol. s r.o. s membránovou technologií od firmy Mann+Hummel.

Čistírna odpadních vod je navržena na čištění komunálních odpadních vod od zaměstnanců. Průměrné návrhové denní množství odpadních vod je 66,52m3/d. Při návrhu bylo uvažováno s možným navýšením produkce odpadních vod na 100m3/d.

Princip technologie čištění odpadních vod

Odpadní voda od zaměstnanců je přiváděna areálovou kanalizací do čerpací jímky, ze které jsou odpadní vody čerpány na mechanické předčištění. Mechanické předčištění je tvořena rotačním sítem s průlinou 1mm. Mechanicky předčištěná voda následně natéká do vyrovnávací nádrže, která slouží k homogenizaci odpadních vod a k akumulaci odpadní vody před čerpáním na biologickou část čistírny odpadních vod.

asio

Obr. 1 Pohled na čistírnu

asio

Obr. 2 Mechanické předčištění

Biologická část čistírny odpadních vod je tvořena aerobní částí, která je vybavena jemnobubliným aeračním systémem pro zajištění potřebného množství vzduchu pro čistící proces, anoxickou částí, vybavenou nosiči biomasy pro zachycení kalu, a membránovou částí. Membránová část je tvořena ultrafiltračními moduly z dutých vláken. Pro ochranu UF modulů jsou před nimi instalovány rukávcové filtry pro zachycení znečištění většího než 400mikronů. Vyčištěná odpadní voda odtéká do místní vodoteče Tešanjka. Součástí technologie je i automatický proplach membrán vodou a vzduchem a zařízení pro CIP čištění membrán.

Přebytečný kal je v pravidelných intervalech odtahován do kalové nádrže a následně je čerpán na dehydrátor, kde dochází k jeho odvodnění.

asio


Obr. 3 Pohled na biologickou část

asio


Obr. 4 Kalová koncovka - dehydrátor

Mgr. Zdenek Hort
ASIO, spol. s r.o.
Kšírova 552/45
619 00 Brno
www.asio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů