Čtvrtek, 28. března 2024

ROCKWOOL má flotilu ještěrek a vlastní plnicí stanici na CNG

ROCKWOOL má flotilu ještěrek a vlastní plnicí stanici na CNG

Bohumínská společnost ROCKWOOL investovala 25,5 mil. korun do pořízení vysokozdvižných vozíků a výstavby vlastní plnicí stanice na stlačený zemní plyn. Investice přispěje ke snížení emisí, hluku a vibrací v areálu závodu. Roční úspora provozních nákladů dosáhne až 60 %. Generálním dodavatelem CNG technologie je společnost Linde Material Handling Česká republika.

Kompletní výměna manipulační techniky zahrnuje 21 čelních vysokozdvižných vozíků na CNG s nosností od 1,6 do 5 tun. Součástí investice 25,5 mil. korun je výstavba vlastní plnicí stanice na stlačený zemní plyn, která bude dokončena do konce ledna. Provozování vozíků s pohonem na CNG má hlavně ekologické a ekonomické důvody.

,,Vysokozdvižné vozíky na CNG mají prakticky nulové emise pevných částic, nižší hluk a vibrace, významně snižují produkci skleníkových plynů a zlepšují pracovní prostředí v provozech," říká Josef Mik, marketingový manažer společnosti ROCKWOOL. Úspory na nákladech za pohonné hmoty a dalších provozních nákladech mohou dosáhnout v bohumínském závodě až 60 % oproti stávajícímu řešení.

Skupina ROCKWOOL, včetně závodu v Bohumíně, se připojila k výzvě udržitelného rozvoje, kterou v 17 bodech stanovila organizace OSN. Provoz vysokozdvižných vozíku na CNG je v souladu s cíli udržitelného rozvoje, jako jsou udržitelnost industrializace a inovace, trvalý a udržitelný hospodářský růst nebo zajištění udržitelné výroby.

Generální dodavatel Linde Material Handling Česká republika má dlouhodobé zkušenosti s komplexními dodávkami CNG technologií, které úspěšně realizuje po celé České republice. ,,Řešení CNG je přirozenou součástí plnění cílů naší společnosti také v oblasti udržitelného rozvoje. Výrobnímu závodu ROCKWOOL investice přinese nejen velké úspory nákladů, ale hlavně zlepšení životního prostředí v areálu firmy a jeho okolí," říká Jindřich Kotyza, jednatel a ředitel Linde Material Handling Česká republika.

Pro odběratele s vlastní plnicí stanicí je vstupní cena plynu obvykle dána ročním kontraktem, takže cena paliva není během roku závislá na výkyvech cen, jak je běžné u veřejných čerpacích stanic. Návratnost nákladů na pořízení vlastní plnicí stanice se tak typicky pohybuje v rozmezí 1 až 3 let.

Moderní a bezpečné palivo CNG má stálou kvalitu a přináší úspory na nákladech v desítkách procent. U modelového příkladu CNG vozíku o nosnosti 3 tuny, v provozu na třech směnách s denním nájezdem 21 mth (provozních hodin) a spotřebou 2,6 kg CNG/mth může být roční úspora stovky tisíc korun.

Od roku 2013 investoval ROCKWOOL v Bohumíně přes miliardu korun do modernizace výroby, nových technologií na snížení hodnot emisí u některých složek spalin až o 50 % a také do revitalizace areálu a vybudování nových skladovacích ploch.

,,Vítáme všechna opatření bohumínských firem, která směřují ke zlepšování životního prostředí. Se společností ROCKWOOL máme uzavřenu už pět let tzv. deklaraci porozumění v oblasti ochrany ovzduší. V ní nám společnost představila návrhy dlouhodobých opatření v oblasti životního prostředí nad rámec svých povinností. Výsledkem této dobré spolupráce byla v minulých letech například výsadba izolační zeleně kolem areálu společnosti v městské části Skřečoň. Vysázelo se tady kolem dvou set stromů a osmi set keřů," dodává místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů