Pátek, 29. března 2024

Spalovna v Chotíkově potřetí bez územního rozhodnutí

Spalovna v Chotíkově potřetí bez územního rozhodnutí

Dětem Země byl doručen šestý vítězný rozsudek, spalovna nemá i stavební povolení

Krajský soud v Plzni na základě žaloby Dětí Země ze září 2016 svým rozsudkem ze dne 21. prosince 2016, který byl doručen až nyní, již potřetí zrušil pravomocné územní rozhodnutí pro spalovnu odpadů v Chotíkově.

Krajský úřad v Českých Budějovicích tak už podruhé potvrdil územní rozhodnutí nezákonně, v tomto případě odmítnul zajistit přezkum tří závazných stanovisek, včetně závazného stanovisko EIA o hodnocení vlivů na životní prostředí. Stejní úředníci tak rozhodli podruhé nezákonně.

,,Krajský soud uznal všechny tři naše žalobní body, takže názory krajského úřadu byly opět mylné. Jednak odmítnul přezkoumat zákonnost stanoviska Ministerstva obrany k funkčnosti komínu na spalovně, dále posoudit tvrzení Ministerstva životního prostředí o bezvadnosti stanoviska na ochranu ovzduší a nakonec i zákonnost závazného stanoviska EIA," popisuje obsah rozsudku předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Spalovna tak vinou krajských úřadů v Plzni, v Praze a v Českých Budějovicích prohrála již šest soudních sporů. Krajský soud v Plzni totiž již třikrát zrušil pravomocné územní rozhodnutí, naposledy v prosinci 2016, a dále i třikrát pravomocné stavební povolení, naposledy v srpnu 2016.

Ve spalovně se přitom odpady zkušebně spalují již od srpna 2016, neboť na rok získala povolení ještě před zrušením pravomocného stavebního povolení.

,,Pod oběma zrušenými potvrzujícími územními rozhodnutími z roku 2015 a 2016 je vždy podepsán Petr Vítek a Luboš Průcha, takže asi podáme žádost o informace, zda za jejich názory v rozporu se zákonem dostali nějakou sankci či naopak byli za ,,rychlé" umístění spalovny pochváleni nebo odměněni," uvažuje dále Patrik.

Zákon již nejméně třikrát porušila i Plzeňská teplárenská, a. s. Poprvé v květnu 2015, neboť nevyřídila žádost Dětí Země o zaslání údajů o konzervaci spalovny, takže krajský soud jí v říjnu přikázal žádost vyřídit a zaplatit jim 12,2 tisíc korun.

Podruhé v dubnu 2016, neboť prováděla stavební práce bez pravomocného stavebního povolení, takže jí stavební úřad v Nýřanech v květnu uložil pokutu 50 tisíc korun.

A potřetí v říjnu 2016, neboť dokončila některé objekty bez pravomocného stavebního povolení, takže jí stavební úřad v Nýřanech v listopadu uložil pokutu 180 tisíc korun.

Výstavba spalovny za 2,1 miliardy korun byla zahájena v srpnu 2013, asi v polovině července 2016 byla dokončená a od poloviny srpna 2016 probíhá roční zkušební provoz. Spolky kritizují stavbu od roku 2010.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů