Úterý, 19. března 2024

Norský miliardář chce dát většinu majetku na dobrou věc

Norský miliardář chce dát většinu majetku na dobrou věc

Norský miliardář Kjell Inge Rökke chce vrátit většinu majetku společnosti. Začít chce tím, že dá peníze na stavbu a provozování lodi, která má zkoumat a čistit oceány. Své plány odhalil deníku Aftenposten.

Majetek jednoho z nejzámožnějších Norů je odhadován na dvě miliardy dolarů (téměř 50 miliard korun). Kontroluje mimo jiné holding, který je aktivní v oblasti ropných služeb, strojírenství, stavebnictví a stavby lodí.

Nové plavidlo chce Rökke provozovat ve spolupráci s norskou pobočkou Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Loď má mít 30člennou posádku a pojme až 60 členů vědeckého týmu.
"Vrátím společnosti lví podíl toho, co jsem vydělal. Tato loď je toho součástí," řekl 58letý Rökke. Neupřesnil však, na kolik ho loď přijde a jaké má další plány.
Rökke je kontroverzní osobnost. V roce 2005 byl usvědčen z toho, že za úplatu ilegálně získal licenci na řízení člunu, a musel strávit necelý měsíc ve vězení. Tvrdí, že za úspěchy v podnikání vděčí své dyslexii.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů