Úterý, 19. března 2024

Zaměstnanci společnosti E.ON uklidili Brno i České Budějovice. Odpadem naplnili 160 pytlů

 V pátek 12. května zaplnily ulice Českých Budějovic i Brna skupiny zaměstnanců společnosti E.ON...

Zaměstnanci společnosti E.ON uklidili Brno i České Budějovice. Odpadem naplnili 160 pytlů

Společnost E.ON se už třetím rokem zúčastnila celonárodní dobrovolnické akce Ukliďme Česko, která vzešla z iniciativy sdružení Ekosmák. Oficiálním měsícem akce byl duben, 82 členů týmů E.ON však uklízelo 12. května. Zdržela je totiž nečekaná sněhová nadílka.

V pátek 12. května zaplnily ulice Českých Budějovic i Brna skupiny zaměstnanců společnosti E.ON. Dobrovolníci, oblečení do triček s nápisem Jsem vášnivý sběratel, měli za cíl odstranit černé skládky a nepořádek v ulicích. Úklid byl původně naplánován na 28. dubna, nečekané počasí však donutilo organizátory akci zrušit. ,,Překvapila nás předpověď mrazu a sněhové nadílky, proto jsme akci raději přesunuli na náhradní termín 12. května, kdy už nám počasí naštěstí přálo," říká Robert Mifka ze společnosti E.ON. Tři úklidové týmy společnosti E.ON se postaraly o černé skládky v brněnských Bosonohách a Novém Lískovci a také o okolí Strakonické třídy a Plzeňské ulice v Českých Budějovicích. V obou městech se celkem 82 zaměstnancům povedlo nasbírat více než 160 pytlů odpadu. ,,Ve srovnání s předchozími lety lze konstatovat, že se naše města pomalu, ale jistě stávají čistšími a lidé zodpovědnějšími vůči přírodě. Černé skládky tady však rostou pořád a pro obyvatele i pro přírodu představují značný problém," konstatuje Mifka. ,,Kromě drobného odpadu jsme i letos odklízeli objemnější nepořádek jako třeba rozbitá jízdní kola, pneumatiky, elektroniku, matrace nebo starý nábytek," doplnil Robert Mifka.

Už třetím rokem pokračuje spolupráce společnosti E.ON se spolkem Ekosmák. Ten každoročně koordinuje několik uklízecích týmů po celé České republice. ,,Ekosmáci nám každý rok zajišťují rukavice a pytle na odpad pro dobrovolníky a společně s městem nám pomáhají i s vytipováním jednotlivých lokalit a organizací následného svozu nasbíraného odpadu," objasňuje Mifka. Se svou iniciativou Ukliďme Česko vyhrál spolek v roce 2014 soutěž E.ON Energy Globe, která oceňuje ty nejzajímavější projekty a nápady z oblasti ekologie, inovací a úspor energií.

Úklidová akce je jen malou částí ekologických projektů společnosti E.ON. ,,Jestli náš úklid dokáže alespoň pár lidí přimět k přemýšlení o ekologii, pak to má smysl," potvrzuje Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON. ,,Ostatně o to se snažíme již 9 let i s naší soutěží E.ON Energy Globe," doplňuje Glaserová, členka organizačního týmu soutěže.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů