Čtvrtek, 28. března 2024

Klimatická dohoda se odstoupením USA nezhroutí, myslí si Brabec

Klimatická dohoda se odstoupením USA nezhroutí, myslí si Brabec
Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nepřekvapilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o klimatu. Je přesvědčen, že dohoda se tím nezhroutí. Brabec to řekl v České televizi (ČT). Podle českých ekologických organizací je Trumpovo rozhodnutí špatným signálem pro mezinárodní spolupráci na ochraně klimatu.
"Dalo se to čekat z těch signálů, které Donald Trump vysílal mnoho měsíců," řekl Brabec. "Bezpochyby pařížská dohoda bude platit i nadále," doplnil. Z téměř 200 zemí, které pařížskou dohodu podepsaly, ji zatím ratifikovalo 147 států a spolu s USA ji odmítá už jen Sýrie a Nikaragua, poukázal ministr.
Pokud Spojené státy nebudou snižovat emise skleníkových plynů, bude to podle Brabce znamenat větší tlak na ostatní státy, aby byly schopny závazky pařížské dohody dorovnat. Výpadek to bude znamenat také u rozvojových zemí, kterým se USA za prezidenta Baracka Obamy zavázaly přispívat na opatření snižující emise, dodal.
Podle Brabce je diskutabilní, zda Trumpovo rozhodnutí bude znamenat výhodu pro USA, jak americký prezident tvrdí. Navíc některé státy USA budou zjevně ve snaze snižovat emise pokračovat, podotkl. "Já si myslím, že tímto Donald Trump trochu se vrátil zpátky do 20. století," řekl.
Podle ekologů z Hnutí Duha, organizací Care, Greenpeace, Glopolis a Klimatická koalice začne Trumpovo rozhodnutí platit až za čtyři roky. Tím pádem neznamená, že by Spojené státy emise skleníkových plynů přestaly snižovat. "Ústupem USA z mezinárodní spolupráce na snižování emisí je však pro Evropskou unii a ČR nyní nutnost srazit závislost na fosilních palivech ještě akutnější," uvedli ekologové ve společném tiskovém komentáři.
Trump dlouho očekávaný krok oznámil dnes, smlouvu kritizoval již od loňské předvolební kampaně. Dohoda je podle něho pro Američany neúnosně drahá. Washington začne vyjednávat o smlouvě nové, která by byla k obyvatelům USA spravedlivější, dodal šéf Bílého domu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů