Pátek, 29. března 2024

Letiště Praha úspěšně prošlo recertifikačním auditem EMS

Letiště Praha úspěšně prošlo recertifikačním auditem EMS

Společnost Letiště Praha, provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, úspěšně absolvovala recertifikační audit a opakovaně získala na následující tři roky certifikát podle ISO 14001. Uvedený certifikát, vydaný nezávislým akreditovaným certifikačním orgánem, mezinárodní společností Bureau Veritas, potvrzuje, že systém managementu životního prostředí je náležitě vytvořen, dokumentován a rozvíjen v souladu s požadavky standardu.

"Letiště Praha získalo poprvé certifikát EMS v roce 2002 a od té doby se nám jej vždy podařilo obhájit," uvedl Jiří Kraus, člen představenstva Letiště Praha a doplnil: "Uvědomujeme si, jak v současné době roste význam péče o životní prostředí i jak je důležité omezovat dopady provozu letiště na okolí. Také proto zavádíme aktivní opatření ke snižování hluku, ochraně vody a ovzduší či taková, která vedou k efektivnímu odpadovému hospodářství. Výsledky aktivního přístupu k ochraně životního prostředí zároveň kontrolujeme a vyhodnocujeme, nejnověji např. biomonitoringem prostřednictvím včelstev, kdy analyzujeme med a plástvový pyl produkovaný včelami, které chováme přímo v areálu letiště."

"Vedení společnosti prokázalo svojí zainteresovanost v oblasti prevence znečišťování a komplexní ochrany životního prostředí svým proaktivním přístupem, který vychází z celofiremní politiky environmentálního systému managementu, jež je naplňována prostřednictvím jednoznačně měřitelných cílů. Tímto bych chtěl velmi poděkovat za vytvoření vstřícné atmosféry a otevřenosti při auditu, které napomohly auditorům náležitě posoudit systém environmentálního managementu a Letišti Praha získat realistickou zpětnou vazbu o výkonnosti implementovaného systému. Výsledek celého auditu byl nadstandardní," vysvětluje Stanislav Moučka, ředitel Divize Certifikace společnosti Bureau Veritas Czech Republic.

Mezinárodně uznávaná norma ISO 14001 (Environmental Management System) - Systém managementu ochrany životního prostředí byl vytvořena Mezinárodní Organizací pro standardizaci - International Organization for Standardization (ISO) se záměrem stanovit jednoznačné a přitom obecně aplikovatelné požadavky, podle kterých je jakákoliv organizace posuzována za účelem prokázání shody. Certifikací je myšleno posouzení schopnosti organizace řídit odpovědný přístup k životnímu prostředí. Zavedení systému souvisí se změnou kultury podniku a postoje lidí, kteří podporují ochranu životního prostředí.

www.prg.aero/cs/

www.bureauveritas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů