Pátek, 29. března 2024

Palety EPAL na úspěšném tažení v ČR, kontrolu kvality zajišťuje Bureau Veritas přímo u výrobců a opravců

Prostřednictvím neohlášených kontrol nezávislou kontrolní organizací Bureau Veritas u výrobců a opravců zajišťuje EPAL kvalitu palet.

Palety EPAL na úspěšném tažení v ČR, kontrolu kvality zajišťuje Bureau Veritas přímo u výrobců a opravců

Evropská paletová asociace (European Pallet Association - EPAL) informovala, že posílila své postavení v Česku: Licencovaní čeští výrobci zvýšili v prvním čtvrtletí roku 2014 svou výrobu palet EPAL o 25 % oproti prvnímu čtvrtletí roku 2013. Od prvního paletového sympozia v České republice v listopadu 2013 vzrostl počet držitelů licence na osm výrobních a opravárenských podniků.

,,Čísla ukazují, že jsme v Česku na správné cestě. Přijetí europalety EPAL v hospodářství stoupá, protože uživatelé vědí, že jsou směnitelné bez omezení a že jsou nezávisle kontrolovány," hodnotí Martin Leibrandt, CEO asociace EPAL, vývoj v České republice. Vysoká kvalita europalet EPAL firmy přesvědčila. Prostřednictvím neohlášených kontrol nezávislou kontrolní organizací Bureau Veritas u výrobců a opravců zajišťuje EPAL kvalitu palet. Mimoto EPAL udržuje úzké kontakty s českými celními úřady, aby byl trh ochraňován před falzifikáty.

Potřebná oprávnění k inspekci jak nových, tak i opravovaných palet EPAL za Bureau Veritas v ČR získal Ing. Milan Klecker, který k problematice dodává: ,,Hlavním cílem Asociace EPAL je zvyšování kvality zejména nejpoužívanějších dřevěných prostých palet 1200 x 800 mm, kde jsou velmi přísné požadavky na rozměry a pevnost mj. s ohledem na stoupající využití v automatických balicích linkách. Každé přerušení balicího cyklu vlivem nekvalitní palety přináší velké ztráty, a proto jsou výrobci nuceni vyvíjet tlak na dodavatele řeziva, kde je problém s kvalitou nejvyšší. Protože inspekce u držitelů licence důsledně nejsou avizovány a jejich četnost je ovlivněna množstvím vyrobených/opravených palet EPAL v každém měsíci, je výsledkem zvyšující se kvalita palet."

Od prvního července 2014 EPAL v ČR zastupuje Dana Babušíková, která je kontaktní osobou pro držitele licence. ,,Těším se na to, že EPAL v Česku posuneme dále," říká Dana Babušíková, která dosud pracovala pro Asociaci výrobců a opravců palet - AVOP. Ve své nové funkci bude mimo jiné připravovat druhé české paletové sympozium, které je plánované na nadcházející podzim. V brzké době navíc nabídnou nové internetové stránky českým uživatelům a držitelům licence aktuální informace kolem europalety EPAL a otevřeného směnného poolu palet.

EPAL rozšiřuje svou angažovanost ve východní Evropě

V návaznosti na pozitivní vývoj v Česku a úspěšné paletové sympozium v Maďarsku dne 5. června 2014 chce Evropská paletová asociace silněji zakotvit ve východní Evropě. Například i v Chorvatsku je plánován den uživatelů palet.

EPAL

Evropská paletová asociace (European Pallet Association - EPAL) byla založena v roce 1991 jako svaz, který zastřešuje licencované výrobce a opravce palet a drátěných ohradových palet (gitterboxů) EPAL/EUR.

Od 1. srpna 2013 nechává EPAL vyrábět a opravovat europalety pod výlučnou licencí s logem EPAL umístěným na čtyřech rohových špalcích. EPAL je celosvětově zodpovědný za stálou kvalitu palet EPAL a sází při tom na nezávislou externí kontrolu kvality (Bureau Veritas). EPAL je zastoupen ve 14 zemích prostřednictvím vlastních zemských výborů, které se zavázaly k realizaci cílů EPAL na národních úrovních.

Zdroj: Český obalový Institut SYBA, 1.8. 2014

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů