Pátek, 29. března 2024

MŽP potvrdilo zrušení posudku na rozšíření Letiště Vodochody

MŽP potvrdilo zrušení posudku na rozšíření Letiště Vodochody

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) potvrdilo zrušení ekologického posudku na rozšíření Letiště Vodochody. Znamená to pozastavení jeho výstavby. Podle ředitele letiště Martina Kačura bude případ pravděpodobně řešit Nejvyšší správní soud, řekl dnes ČTK. Ministerstvo své rozhodnutí okomentuje v nejbližších dnech, čeká na oficiální potvrzení, že stanovisko bylo firmě Penta Investments, která letiště ovládá, doručeno.

Ministerstvo zrušilo ekologický posudek k rozšíření letiště v červnu, investor podal proti rozhodnutí rozklad, který komise projednala 9. září a ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) doporučila, aby zrušení ekologického posudku na rozšíření Letiště Vodochody potvrdil. Na oficiální stanovisko měl 60 dní, zamítnutí rozkladu bylo podle Kačura letišti doručeno v pátek. "Naši právníci teď budou zkoumat odůvodnění zamítnutí a podle toho budeme postupovat dál. S nejvyšší pravděpodobností se obrátíme na Nejvyšší správní soud," uvedl Kačur. Důvodem je podle něj i způsob výkladu správního řádu.

Kladný posudek vydalo ministerstvo loni koncem října. Obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit, šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8 nebo omezení pro noční lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali na 40 podnětů, ho ale ministerstvo letos na jaře prověřovalo. Podle něj posudek obsahoval procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci.

Starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN), který je i mluvčím iniciativy Stop Letišti Vodochody, ČTK řekl, že rozhodnutí ministerstva je zásadním krokem pro obce z okolí letiště, protože tím bylo konstatováno, že vypracování posudku vlivů na životní prostředí (EIA) nebylo vypracováno správně. "My jsme upozorňovali na to, že jsou v EIA veliké chyby. Teď nám byla dána podpisem ministra jakási satisfakce. Máme z toho radost," uvedl Holeček.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat mělo začít nejdříve v roce 2016. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů