Středa, 24. dubna 2024

Přerov chce prosadit dopravdu zdarma během smogové situace

Přerov chce prosadit dopravdu zdarma během smogové situace

Přerov by se mohl v příštích čtyřech letech dočkat zřízení nové železniční zastávky, zvýšení počtu strážníků v problémových lokalitách či autobusové dopravy zdarma v období smogové situace. Přerované by také nejpozději do konce roku 2016 měli v referendu rozhodnout o tom, zda chtějí ve městě vybudovat spalovnu. Vyplývá to z programového prohlášení, které ve čtvrtek přijali zástupci koalice hnutí ANO, Společně pro Přerov, Nezávislých a Za prosperitu Přerova a jeho místních částí.

Plán na příští roky podle primátora Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) vedení města rozdělilo do deseti částí. "Prostor dostala samospráva, nastínili jsme naše strategie, slibujeme, že dohlédneme na efektivní hospodaření s městským majetkem, jedním z bodů je i doprava a veřejný prostor," uvedl primátor. Radní se zaměřili i na životní prostředí, školství či kulturu. Svou samostatnou část má i 13 přerovských místních částí, ve kterých chce od února město zřídit místní výbory a zvýšit peníze, o kterých budou moci rozhodovat.

Zástupci města se mimo jiné zavázali, že zmapují takzvané brownfieldy v Přerově, chtějí se zabývat i možnou revizí platného územního plánu a navrhnout zřízení průmyslové zóny. V dopravě se zasadí o dokončení dálnice D1 a pomocí specializované studie hodlají zmapovat skutečný přínos průtahu městem. Chtějí pokračovat v hledání možnosti zřízení dalších železničních zastávek v Přerově.

Nové vedení Přerova také deklaruje, že změní systém organizace a řízení městské policie. V problémových lokalitách by se měl zvýšit počet strážníků, město také hodlá vytvořit agendu městského preventisty kriminality a jeho asistentů, kteří budou garantovat řád a pořádek v takzvaných vyloučených lokalitách. "Prověříme možnost, aby dohled v sociálně vyloučených lokalitách zajišťovali také romští asistenti prevence kriminality, romští domovníci a jejich asistenti," stojí v programovém prohlášení.

Radní chtějí také zavést volitelnou výuku anglického jazyka už od 1. třídy a znovu se zaměří na dlouhodobou otázku přemístění městské knihovny. Pro tento účel chtějí získat dotaci nebo vytvořit finanční rezervu.

Volby v Přerově vyhrálo hnutí ANO. Vlády se ujaly většinou nové tváře nebo lidé, kteří byli dosud v opozici. Městu 16 let vládla ODS a ČSSD, po volbách je však voliči poslali do opozičních lavic. Bývalé špičky radnice ve čtvrtek potrestal soud podmíněnými tresty v souvislosti s veřejnými zakázkami na stavbu domova důchodců a rekonstrukci zimního stadionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů