Pátek, 29. března 2024

20 milionů na čistou mobilitu pro zlepšení ovzduší a kvality života ve městech. Příjem žádostí začíná

20 milionů na čistou mobilitu pro zlepšení ovzduší a kvality života ve městech. Příjem žádostí začíná

Ministerstvo životního prostředí dnes otvírá příjem žádostí o dotace na podporu osvěty čisté mobility. Z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR uvolnilo celkem 20 milionů Kč na zvýšení informovanosti veřejnosti o používání alternativních technologií v dopravě pro zlepšení stavu ovzduší především ve městech. Zájemci o dotaci [1] mohou své žádosti zasílat na Fond poštou nebo je osobně odevzdat v podatelně, a to až do 30. června 2015.

,,Problém městské mobility spojený se zátěží ovzduší emisemi výfukových plynů je dlouhodobým problémem všech větších měst. 20 miliony korun v právě vypsané výzvě chce Ministerstvo životního prostředí podpořit zvýšení povědomí veřejnosti o výhodách využití alternativních technologií v dopravě, využívání veřejné hromadné dopravy, výhodách alternativní a nemotorové dopravy a o dalších opatřeních pro zlepšení ovzduší ve městech, jakými jsou například nízkoemisní zóny. Chceme tak přispět ke snížení negativních vlivů emisí z dopravy na životní prostředí i zdraví obyvatel a také splnit závazky ČR, které vyplývají z evropských a národních strategií," vysvětluje Jan Kříž, náměstek ministra životního prostředí pro fondy EU, finanční a dobrovolné nástroje.

Města a obce mohou žádat o dotace na informační kampaně. Jejich cílem je zlepšit a zrychlit komunikaci stávajících i připravovaných městských plánů udržitelné mobility a na ně navazujících opatření, včetně propojení s dalšími aktivitami a programy, jakým je např. Evropský týden mobility. ,,Cílem podporovaných kampaní je seznámit širokou veřejnost nejen s moderními způsoby ekologické dopravy či informovat o stanovištích a možnostech využívání výhodného krátkodobého parkování Park&Ride, Kiss&Ride, ale i s jejich výhodami," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Díky kampaním bude veřejnost informována o pozitivním efektu vozidel s alternativním pohonem na životní prostředí a zdraví obyvatel, o ekonomických přínosech a úsporách nebo o bezpečnosti vozidel na alternativní pohon v porovnání s automobily na konvenční pohon. Cílem je motivovat veřejnost k využívání veřejné hromadné dopravy a nemotorového nebo pěšího způsobu dopravy.

Projekty cílí na problematiku dopravy v 26 statutárních městech, včetně Prahy, přičemž v právě vyhlášené výzvě může být v každém statutárním městě podpořen pouze jeden projekt. Výše podpory na jeden projekt se pohybuje od 300 tisíc až do 2 milionů korun. Maximální výši podpory lze čerpat do 80 % rozpočtu projektu.

Výzva č. 2/2015 spadá do environmentální prevence Národního programu Životní prostředí a její znění najdete na adrese: https://www.sfzp.cz/sekce/797/narodni-program-zivotni-prostredi---2-vyzva/.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů