Čtvrtek, 28. března 2024

Francie hodlá proměnit silnice v solární elektrárny

Francie hodlá proměnit silnice v solární elektrárny

Francouzská stavební firma Colas již brzy začne realizovat výstavbu nového typu silnice ve Francii. Místo tradičního asfaltu však silnice pokryjí solární panely, které budou vyrábět elektřinu.

Colas


1000 km solárních silnic

Colas v roce 2015 dokončila vývoj nové technologie fotovoltaických panelů pod značkou Wattway, který může být použit na stavbu jakékoliv silnice ve světě. Tento panel je velmi odolný a snese zátěž všech druhů dopravních prostředků, včetně kamiónů. Panel Wattway je tvořen tenkostěnnými solárními články, které jsou položeny v substrátu s několika vrstvami.

Nová technologie ,,solárních silnic" zaujala francouzskou ministryni životního prostředí Ségol?ne Royalovou, která schválila realizaci výstavby nového typu silnic. Během příštích pěti let chce panely umístit na tisíc kilometrů silnic ve Francii. Zkušební provoz má začít již na jaře.

Revoluce ve výstavbě silnic

Podle společnosti Colas umožní výstavba solární silnice o délce 1 km výrobu dostatečného množství energie, která pokryje spotřebu energie pro pouliční osvětlení v pětitisícovém městě. Solární komunikace o rozloze 20 m2 vyrobí dostatečné množství energie pro uspokojení spotřeby energie v průměrné domácnosti.

Použití fotovoltaických panelů typu Wattway představuje podle společnosti Colas první krok pro vybudování inteligentní silniční infrastruktury na světě. Umožní to napájet pouliční osvětlení, shromažďovat informace o dopravě a poskytovat energii pro elektromobily.

Celý koncept projektu Wattway je revoluční díky způsobu realizace. Podle Colas není nutné provádět žádné zásahy do stávající komunikace. Technologie Wattway může být aplikována přímo do současné struktury silnice či chodníku, aniž by bylo nutné provádět jakékoliv stavební práce.

Společnost Colas, která panely vyrábí, začala technologii zkoumat v roce 2005. Cíl byl jasný, využít dopravu k výrobě energie šetrné k životnímu prostředí. "Silnice jsou devadesát procent dne odkryté, čímž představují ideální prostor," říká představitel firmy Jean-Luc Gauthier.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů