Čtvrtek, 28. března 2024

Příspěvkem na bílou barvu mohou lidé pomoci Arnice ochránit řidiče i lipovou alej na Jihlavsku

Příspěvkem na bílou barvu mohou lidé pomoci Arnice ochránit řidiče i lipovou alej na Jihlavsku

Vyrazíte-li po silnici III. třídy spojující obec Švábov na Jihlavsku s Batelovem a Horní Cerekví, průvodcem se vám stane mimořádně zachovalá alej, složená převážně z majestátních lip. Už 17. a 18. června natře Arnika stromy bílými bezpečnostními pruhy a dovrší tak výjimečný příběh spolupráce místních občanů, vedení obce a silničářů usilujících o zachování tohoto čtyřkilometrového stromořadí. Aby Arnika mohla položit tuto pomyslnou tečku za větu, kterou začala psát s místními lidmi, vybrala lipovou alej u Švábova pro letošní ročník tradiční sbírky Plechovka pro alej.

Přispět k bezpečnosti a soužití aleje s lidmi tak může každý na adrese arnika.org.

,,Natření bílých pruhů na stromy v aleji u Horní Cerekve bude pokračováním příběhu s dobrým koncem a zároveň poselstvím všem silničním správám: nekácejte, ošetřujte, řešte vlastnické vztahy, hledejte zdroje financí a využívejte je podobně jako silničáři na Vysočině. Stromy podél cest jsou odkazem našich předků a nedílnou součástí naší krajiny. Darujte prosím podle svých možností a přidejte se k těm, kdo na Plechovku už přispěli. Děkuji Vám," říká RNDr. Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy

Alej byla pravděpodobně založena v době, kdy se aleje vysazovaly na popud Marie Terezie. Cestu dnes lemují mohutné kmeny i zcela mladé stromky. Lidé ze Švábova byli zvyklí o alej pečovat, udržovali koruny, odstraňovali kořenové výmladky a za uhynulé stromy dosazovali mladé lipky.

,,Švábovská alej ukazuje, jak může vypadat spolupráce všech zainteresovaných stran: silničářů, nevládních organizací, úřadů, místních komunit. Arnika byla při tom: před rekonstrukcí jsme procházeli se silničáři alejí a kácení jim rozmlouvali. Díky tomu stromy od švábovské cesty nezmizely, ale byly odborně ošetřeny. V některých místech jsou zpevněná místa, výhybny, a tak alejí bez větších problémů projíždějí autobusy i zemědělské stroje. Bílé pruhy na stromech bezpečnost ještě posílí," říká Jana Vitnerová z Arniky.

Stovky alejí podél silnic III. třídy v naší krajině jsou, či v nejbližších letech budou, předmětem podobné diskuse: povrch silnice je ve špatném stavu, nároky na komfort dopravy rostou, požadavky soukromých zemědělců na maximální využití půdy také - je tedy na stromy podél cest místo? Arnika věří, že ano. Proto aleje nejen natírá, ale i sází, jedná se silničáři, pomáhá místním spolkům stromy chránit a každoročně vyhlašuje anketu Alej roku.

Na Vysočinu se Arnika s akcí "Plechovka pro alej" vrací už potřetí. Před časem se díky příspěvkům na bílou barvu od stovek dárců z celé republiky podařilo zachránit před kácením alej u Žižkova Pole a alej u Třešti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů