Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vitásková (ERÚ): Podpora obnovitelných zdrojů deformuje energetiku

Vitásková (ERÚ): Podpora obnovitelných zdrojů deformuje energetiku

Tržní prostředí v současné energetice je zcela zničeno. Je o tom přesvědčena šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ)Alena Vitásková. ,,Právě neúměrná podpora obnovitelných zdrojů energie (OZE) formou výkupních cen deformuje energetiku," zdůrazňuje Vitásková.

Podivné ceny pro fotovoltaiku

Česká republika se zavázala plnit požadavky EU; k těm mimo jiné patří i podpora rozvoje obnovitelných zdrojů v České republice. Výkupní ceny byly v minulosti stanoveny v návaznosti na zákony schválené zákonodárci. Nicméně ERÚ je i nadále přesvědčen, že výkupní ceny stanovené pro FVE jsou mírně řečeno ,,podivné". Doposud tento problém, na který ERÚ upozorňuje od roku 2012, nechtěl nikdo řešit.

V Evropské unii je systém těchto podpor důvodem pro deformaci cen elektrické energie. Výsledek bude mít katastrofální dopad na investice do energetického sektoru, kdy se již nyní nevyplatí investovat do tradičních zdrojů, pokud není zajištěna ,,dotace". Tržní prostředí v oblasti energetiky, které je tak důležité pro zdravý vývoj hospodářství a ekonomiky, je zcela zničeno.

Nebezpečí neúměrného růstu cen energií je reálné



Legenda: BMS - výrobny elektřiny spalující biomasu; BPS - bioplynové stanice; MVE - malé vodní elektrárny; VTE - větrné elektrárny; FVE - fotovoltaické elektrárny

Ze srovnání sloupců v grafu je zjevné, že průměrná tržní cena silové elektřiny (červený sloupec) se v období posledních tří let snížila cca o 321,- Kč/MWh, zatímco výše výkupních cen se na základě zákonné indexace zvyšovaly meziročně o 2 % s výjimkou bioplynu a biomasy.

Srovnáním červeného sloupce (průměrná tržní cena silové elektřiny) se sloupci reprezentujícími výši nejvyšších výkupních cen pro jednotlivé OZE je zjevné, že výkupní ceny jsou v průběhu let 2,5x až 4,7x vyšší a u fotovoltaických elektráren (FVE) v roce 2015 dokonce 16,5x vyšší.

Podle Vitáskové kvůli současně deformovanému trhu s elektřinou hrozí v budoucnosti nebezpečí neúměrného růstu cen energií.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů