Čtvrtek, 28. března 2024

Do projektu na sázení stromů se zapojilo 9 obcí včetně Liberce

Do projektu na sázení stromů se zapojilo 9 obcí včetně Liberce

Do projektu na sázení stromů se na Liberecku a Jablonecku zapojilo devět měst a obcí včetně krajského Liberce. Vysazeno bude letos přes 27.000 buků, dubů a jedlí. Cílem je obohatit druhovou skladbu lesních porostů. ČTK o tom dnes informoval ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor Ondřej Petrovský. Nadace projekt za 880.000 korun zaštiťuje.

Sázet se bude formou takzvaných podsadeb, které směřují ke vzniku vertikálně strukturovaného lesa, uvedl Petrovský. "To znamená, že vznikne les vícepatrový. Takové lesy jsou odolnější zejména proti poškození větrem. Právě například jedle, díky své schopnosti růst ve stínu, jsou z pohledu struktury velmi důležité," dodal.

Nadace zaplatí náklady na sazenice, obce další péči o malé stromky. "Duby a zvláště pak jedle vyžadují dlouhodobou a nákladnou ochranu proti poškození zvěří a je nezbytné kolem nich vybudovat dostatečně stabilní oplocenky. U buků zase bude potřebné provádět opakované nátěry repelenty," řekl Petrovský. Pro ochranu stromů bude podle něj třeba vybudovat 4,3 kilometru oplocenek.

Kromě Liberce se do projektu z měst v regionu zapojí ještě Rychnov u Jablonce a příhraniční Hrádek nad Nisou. "O lesy v našem vlastnictví se snažíme pečovat co nejlépe a s dlouhodobou vizí, která udrží les stabilní i pro příští generace," uvedl starosta Hrádku Josef Horinka. V Hrádku bude vysazeno 9000 sazenic, tedy třetina z celého projektu.

Nadace se obnovou lesů v regionu zabývá dlouhodobě. S pomocí evropské dotace v uplynulých třech letech v Jizerských horách vysadila bezmála na 300 hektarech skoro 84.000 sazenic původních dřevin - malé duby, buky nebo jedle.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů