Pátek, 29. března 2024

Senát asi schválí zpřesnění zákona o ukládání oxidu uhličitého

 Senát asi schválí zpřesnění zákona o ukládání oxidu uhličitého

Senát pravděpodobně schválí zpřesnění zákona o ukládání oxidu uhličitého pod zem tak, aby odpovídal unijní směrnici. Novela nemění nic na tom, že minimálně do roku 2020 nebude možné tuto technologii v Česku použít. Ani poté podle vlády nelze vzhledem ke geologickým podmínkám předpokládat její výrazné využití.

Novela, kterou horní komoře doporučil schválit její výbor pro životní prostředí, doplňuje do zákona definice některých pojmů. Patří mezi ně například vodní sloupec, geologická formace nebo oblak oxidu uhličitého.

Norma změkčuje také podmínky pro povolování provozu úložiště. Báňský úřad bude moci povolit výjimku u jednoho nebo více kritérií požadovaných zákonem o geologických pracích. Žadatel bude muset dokazovat, že pokud kritérium vynechá, tak to nepříznivě neovlivní rozhodování úřadu o tom, zda úložiště povolí.

Čeští geologové již několik let zkoumají, kde by se na území ČR technologie zachytávání a ukládání CO2 pod zem mohla uplatnit. Geologické ukládání oxidu uhličitého CO2 pod zem je součástí metody, kterou odborníci považují za jeden z perspektivních způsobů zmírňování klimatických změn. Ministerstvo chce proto do pěti let určit rizika vlivů CO2 na podzemní vody, působení na horninové prostředí i bezpečnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů