Čtvrtek, 28. března 2024

Prosklený včelín v Ořechu u Prahy přibližuje dětem život včel

Prosklený včelín v Ořechu u Prahy přibližuje dětem život včel

Prosklený včelín a několik úlů, které dávají nahlédnout do života včel, slouží k ekologické výchově dětí v ovocném sadu v Ořechu u Prahy. Místní včelař vysvětluje základy včelaření a vypráví o prospěšnosti včel pro přírodu. V průběhu sezony, tedy od dubna do června, jej navštíví kolem 1200 školáků. Základ je, aby se děti včel přestaly bát, řekl při prohlídce zahrady včelař Vladimír Glaser.

Zahrada se zrajícími třešněmi je domovem padesátky včelstev. "Dětem ukazujeme včely, jejich život i základy včelaření, jak mají zacházet s medem a jak ho mají ochutnávat," vysvětlil Glaser. Aby bylo povídání pro dětské návštěvníky zajímavější, žije jedno včelstvo v ukázkovém úle v podobě krávy. Do dalšího úlu vstupují včely česnem, které připomíná otevřenou tlamu čerta.

"Chceme, aby děti viděly, jak včely vypadají, jak žijí, aby se jich nebály," doplnil včelař. Ve speciálním klobouku se síťkou mohou děti vstoupit přímo do včelína. "Vidí tak plástve s medem, pylem, larvičkami a vajíčky, po kterých běhají včely," přiblížil včelař průběh prohlídky.

Zatímco mimo Prahu počty včelařů za posledních několik let vzrostly, v Praze pokračuje klesající trend. V roce 1995 bylo v hlavním městě po největším poklesu počtu včelstev, k jakému v ČR tenkrát během několika let došlo, asi 720 včelařů a 5300 včelstev, předloni už zbývalo jen 360 včelařů a 3200 včelstev. Za úbytek může kromě změny životního stylu Pražanů, kteří už ke včelaření tolik netíhnou, zastavování prostoru v okrajových částech metropole, kde dříve byly třeba zahrádky.

V celém Česku je asi 53.000 včelařů, kteří mají přes půl milionu včelstev, a v posledních letech jejich počty narůstaly. Ročně vyprodukují asi 8000 tun medu, jedno včelstvo mezi deseti a dvaceti kilogramy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů