Čtvrtek, 28. března 2024

Nový zákon o odpadech vláda zřejmě dostane koncem června

Nový zákon o odpadech vláda zřejmě dostane koncem června

Nový zákon o odpadech má dostat vláda koncem června. Norma má mimo jiné zvýšit razantně poplatky za skládkování netříděného odpadu, a to postupně s cílem eliminovat ukládání odpadů na skládky v roce 2024. Poplatek podle poslední verze nebude plati provozovatel skládky, ale původce odpadu, uvedl dnes na semináři v Senátu ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí.

"Poplatníkem skládkovacího poplatku bude původce odpadu, nikoli provozovatel skládky. Poplatek bude bez daně z přidané hodnoty," uvedl Manhart. Podle návrhu se má poplatek za netříděný odpad zvyšovat ze současných 500 korun za tunu až na 1850 korun, beze změn by měl zůstat jen poplatek za skládku takzvaného zbytkové, tedy nevyužitelného odpadu.

Správcem poplatku ze skládkování, který platí obce a firmy, má být podle ředitele nově Fond životního prostředí, nikoli krajské úřady. Příjmy z poplatku má fond rozdělit jako kompenzaci obcím, na jejich území bude skládka, a financovat z nich projekty v oblasti odpadového hospodářství, dodal Manhart.

Návrh zákona rovněž zvýšit maximální hranici pro poplatek za svoz komunálního odpadu z 1000 korun o stokorunu. Ministerstvo to v předloze zdůvodnilo inflací. Oponenti včetně Svazu měst a obcí se ale obávají, že dopad na peněženky bude ještě vyšší kvůli zvýšeným skládkovacím poplatkům. Podle plánů ministerstva by tomu ale mělo zabránit důslednější třídění odpadů. Norma v tom vychází ze směrnice EU, podle níž by se mělo zhruba do deseti let recyklovat 60 procent komunálního odpadu.

Zákon by měl rovněž omezil zřízení a provozování mobilních zařízení ke sběru odpadů. Doposud podle MŽP nebylo možné zkontrolovat, zda jeho provozovatel nakládal s odpady legálně. Norma by podle Manharta měla zmínit také školní sběry tříděného odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů