Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ve Žďárských vrších budou dobrovolníci hrabat podmáčené louky

Ve Žďárských vrších budou dobrovolníci hrabat podmáčené louky

Ve Žďárských vrších budou dobrovolníci o víkendu hrabat a vynášet trávu z chráněných podmáčených luk. Ochránci přírody potřebují pomoci v části území Široké Pole a na loukách poblíž vrchu Pickov, tedy skoro na dvou hektarech luk. S péčí o chráněné louky mohou lidé pomáhat i jinde na Vysočině. Hrabání trávy v přírodní rezervaci Kladinský potok na Pelhřimovsku se uskuteční v srpnu.

Na hrabání luk na území CHKO Žďárské vrchy zve řadu let veřejnost Sdružení Krajina, účastní se do 30 lidí, podle počasí. Sdružení tentokrát vybralo jiné lokality, podle jeho ředitelky Kateřiny Marečkové je dobré termíny sečí u podmáčených luk střídat. "Vždycky se snažíme je posekat tak týden dopředu, aby tráva proschla a hrabáči pak měli lehčí práci," řekla ČTK. Kromě hrabání budou lidé trávu z mokřadů také vytahovat na plachtách na pevná místa, kam už pro ni může zajet traktor.

Hrábě a vidle dobrovolníci dostanou, ale mít by měli holínky. "I když letos je znát to suché počasí a pravděpodobně i vliv loňského suchého roku, takže to na těch loukách není tak zlé," uvedla Marečková.

Sdružení Krajina zajišťuje kosení 160 hektarů podmáčených luk na Vysočině a v sousedním Pardubickém kraji. Bez toho by louky zarůstaly a mizeli by se z nich vzácní živočichové a rostliny. Do kosení se každoročně zapojuje přes 200 lidí. "Přes léto nám chodí pomáhat třeba i firemní dobrovolníci, těch už jsme tady letos měli tři skupinky," řekla Marečková. Louky u Kladinského potoka kosí lidé ze střediska ekologické výchovy Mravenec.

Kosení mokřadů probíhá od června do září. Zajišťují ho i majitelé a nájemci pozemků. Sdružení zaměřená na ochranu přírody na to shánějí peníze u krajů, správy CHKO a v dotačních programech. Kraj Vysočina ročně dává na péči o zvláště chráněná území přes pět miliónů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů