Pátek, 29. března 2024

OPŽP 2014+ bude bohatší o 2 miliardy, půjdou do kvality vody a na snížení emisí z továren a tepláren

OPŽP 2014+ bude bohatší o 2 miliardy, půjdou do kvality vody a na snížení emisí z továren a tepláren
OPŽP 2014+ bude bohatší o 2 miliardy, půjdou do kvality vody a na snížení emisí z továren a tepláren

Dvě miliardy z evropských dotací původně alokovaných na dopravní stavby se přesunou na zlepšení životního prostředí. Rovným dílem se rozdělí na opatření ke snížení emisí z velkých zdrojů, jakými jsou továrny či teplárny, a do zlepšení kvality vod v ČR. Vláda dnes totiž odsouhlasila přesun 2 mld. korun z Operačního programu Doprava do Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Přesun prostředků je preventivním opatřením Ministerstva pro místní rozvoj, které zajistí, že ČR prostředky vyčerpá a nepřijde o ně. Právě v OPŽP je zřejmý potenciál pro jejich využití.

,,Jsem rád, že vláda přistoupila na náš požadavek na navýšení peněz do našeho Operačního programu Životní prostředí. Investice z OPŽP jsou klíčové pro naše životní prostředí. Právě Operační program Životní prostředí je vinou bývalé vlády podfinancován a peníze mu chybí. Navíc se mému týmu podařilo zachránit 18 miliard korun v OPŽP z minulého programového období a předchozí operační program vyčerpat nakonec bez ztráty. A právě to je základní předpoklad pro to, aby peníze byly poslány právě na program v gesci Ministerstva životního prostředí, protože jsme prokázali, že právě my je dokážeme vyčerpat. Navíc díky mému týmu patří nový OPŽP mezi premianty ve schvalování projektů a jejich financování. Proto pro nás nebude naprosto problém další 2 miliardy nad rámec celkové alokace programu 72 miliard korun vyčerpat," shrnuje ministr Brabec.

Aktuální OPŽP 2014+ je v plném běhu. K dnešnímu dni byly vyhlášeny výzvy ve všech prioritních osách, u více než 1000 žádostí s podporou 5 mld. korun právě probíhá hodnocení projektů, přes 800 žádostí s podporou více než 12 mld. korun je schváleno k financování. Příjemci již dostali 1,17 mld. korun, kraje avizují další žádosti o platbu na kotlíkové dotace do konce roku ve výši 1,3 mld. korun a pro vydání rozhodnutí o přiznání dotace je připraveno dalších 20 projektů s dotací přes 500 mil. korun, které se brzy začnou proplácet. Aktuálně je pro příjem žádostí otevřeno 8 výzev s alokací přes 3 mld. korun, do konce roku bude vyhlášeno dalších 12 výzev s alokací 10 mld. korun.

K čerpání dnes schváleného navýšení dotací ministr Brabec dodává: ,,Minimálně jedna miliarda bude alokována ihned. V oblasti zlepšování kvality ovzduší již nyní máme v zásobníku kvalitní projekty v oblasti snižování emisí ze středních a velkých zdrojů, které čekají právě na tuto příležitost, kdy do OPŽP přijdou další peníze. Další miliardu jsme připraveni investovat do zlepšování kvality našich vod. Právě tato oblast je pro ČR dlouhodobě problematická a vyžaduje nejen nemalé investice, ale i přísnější podmínky na čištění odpadních vod. Dnešní miliarda navíc tak pomůže zejména obcím právě k plnění požadavků na kvalitu a čištění vod."

Vodní hospodářství i kvalita ovzduší jsou pro Českou republiku z pohledu investic prioritními oblastmi. Poslední Zpráva o stavu životního prostředí ČR uvádí, že stav těchto dvou oblastí stále není příznivý. Je proto zapotřebí investovat do zvýšení kvality vodních útvarů z pohledu eutrofizace. V souladu se strategií boje se suchem je nutné investovat do zkvalitňování zdrojů pitné vody a do propojování vodárenských soustav. V oblasti kvality ovzduší stále platí, že Česká republika stále překračuje imisní limity prachových částic, proto je nezbytné finančně podpořit zejména snižování emisí ze stacionárních zdrojů.

Po schválení realokace vládou proběhne ke změnám v dotačních programech proces posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. SEA.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů