Čtvrtek, 28. března 2024

Včely pomáhají na ruzyňském letišti hlídat kvalitu ovzduší

Včely pomáhají na ruzyňském letišti hlídat kvalitu ovzduší

Včely pomáhají hlídat kvalitu ovzduší na pražském Letišti Václava Havla. O pravidelné rozbory medu a pylu se stará odborná laboratoř. Negativní vliv letecké dopravy na životní prostředí neprokázala. Včelí produkty z ruzyňského letiště dokonce splňují limity stanovené pro dětskou výživu a sbírají ocenění. Při prohlídce včelstev v areálu letiště to ČTK řekl letecký inženýr a včelař Roman Kuttelwascher.

Vzorky medu a plástvového pylu pro chemické rozbory odebírají včelaři od května do června. Pravidelné rozbory se pak konají v certifikované laboratoři Ústavu analýzy potravin a výživy (VŠCHT). Odborníci se zaměřují především na obsah aromatických uhlovodíků a těžkých kovů z leteckého provozu. Obsahy těžkých kovů v medu i pylu byly přitom po předchozí tři sezony pod mezí stanovitelnosti zkušebních metod používaných pro kontrolu potravin.

Včely z pěti až šesti včelstev, které stojí na odlehlé části letištního areálu, dají ročně zhruba sto kilogramů medu. "Plníme jím malé skleničky s vlastním potiskem a med pak používáme pro vlastní potřebu," vysvětlil včelař, který sám má na Vysočině kolem dvacítky včelstev. Medu z letiště totiž není tolik, aby jej bylo možné distribuovat mezi širší veřejnost. Běžný návštěvník letiště tak med z přistávací plochy neochutná.

Včely podle odborníků nemohou nijak ohrozit bezpečnost letového provozu. Roj včel prý nemůže způsobit potíže, jaké mají piloti na letišti třeba s většími ptáky. Pokud turbína letadla nasaje ptáka, může to vést až k tragickým následkům. "Tělíčka včel jsou oproti tomu maličká, nic podobného při případném kontaktu s letadlem nehrozí," řekl Kuttelwascher.

K takzvanému biomonitoringu životního prostředí používá letiště nejenom včely. Nechává totiž dělat i rozbory ovoce, trav a jiných zemědělských plodin a rozbory půdy a vody.

Česku je podle ministerstva zemědělství přibližně 50.000 zájmových a profesionálních chovatelů včel. Profesionálních, kteří chovají nad 150 včelstev, bylo loni 107. Podle ministerstva by mělo být v ČR ideálně 750.000 včelstev. Loni jich stát evidoval 576.783. Spotřeba medu je v ČR okolo 0,7 kg na osobu ročně. Největším přínosem včel je opylování zemědělských a volně planoucích rostlin, které se díky nim mohou množit. Hodnota opylování je řádově vyšší než cena produkovaného medu.

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů