Čtvrtek, 28. března 2024

MPO dá dotaci 39 milionů Kč na elektromobily pro podnikatele

MPO dá dotaci 39 milionů Kč na elektromobily pro podnikatele

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozdělí podnikatelům přes 39 milionů korun na dotacích na pořízení elektromobilů. Ve výzvě uspělo 53 projektů. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Celkově mělo ministerstvo v rámci operačního programu připraveno na podporu elektromobilů 80 milionů korun.

Na jedno vozidlo mohli podnikatelé žádat příspěvek 70.000 až 217.000 Kč, z podpory byly vyloučeny ojeté, vyšší střední, luxusní, terénní či sportovní vozy. Jeden projekt mohl obdržet až tři miliony korun.

Program Nízkouhlíkové technologie je pilotní program, který cílí na rozvoj inovativních technologií. "Jde o podporu prvních vzorových projektů, nepředpokládali jsme tedy masivní příjem přihlášek, jak tomu bývá u jiných programů pro podnikatele. Celkem 53 přijatých žádostí o čerpání téměř 40 milionů korun nás proto příjemně překvapily a výsledek ukazuje, že o dotace na elektromobilitu je zájem," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Projekty v rámci podpory nízkoemisních vozidel mají přispět ke snížení emisí ze silniční dopravy, diverzifikaci vozového parku a snižování závislosti na ropných látkách. "Žadatelé nahradí dosavadní vozy se spalovacím motorem těmi elektrickými a využijí je například pro přepravu zboží mezi svými pobočkami i k zákazníkům. Další projekty se zaměřily například na elektromobilizaci v oblasti péče o veřejnou zeleň," dodal Mládek.

V rámci I. výzvy programu Nízkouhlíkové technologie se podpora zaměřuje na elektromobilitu, nakládání s energií a využití druhotných surovin. Na všechny tři oblasti bylo alokováno 260 milionů korun. Celkem bylo přihlášeno 82 projektů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů