Úterý, 19. března 2024

Vláda schválila výhodné přimíchávání biopaliv z tuků do benzinu

Vláda schválila výhodné přimíchávání biopaliv z tuků do benzinu

Dodavatelé benzinu a nafty budou moci do minimálního podílu biopaliv dvojnásobně započítávat biopaliva, která byla vyrobena z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou dnes schválila vláda. Platit to bude i pro takzvaná pokročilá biopaliva. Změna vychází z nových předpisů EU, novelu předložilo ministerstvo životního prostředí.

Evropská unie změnou legislativy zvýhodňuje podle MŽP použití odpadních tuků pro výrobu biopaliv. Měla by snížit náklady dodavatelů benzinu a na splnění povinného minimálního podílu biopaliv. Dodavatelé si navíc budou moci do snížení emisí skleníkových plynů zohlednit zemní plyn či zkapalněný ropný plyn, vysokoprocentní biopaliva, elektřinu a případně vodík, které pro dopravní účely dodali.

Dodavatelé pohonných hmot musí nyní do benzinu přimíchávat nejméně 4,1 procenta biopaliv, do nafty šest procent biopaliv. Novela, která by měla platit od dubna příštího roku, tyto podíly nemění.

Ministerstvo "předpokládá, že předložený návrh bude mít mírný negativní dopad na sektor zemědělství" vzhledem k tomu, že dodavatelé začnou používat ve větší míře jiná biopaliva než z potravinářské biomasy. Pokročilá biopaliva jsou vyráběná z odpadů a nepotravinářské biomasy, například z řas, slámy nebo glycerolu.

Dodavatelé motorového benzinu a motorové nafty budou moci do snížení emisí skleníkových plynů zohlednit zemní plyn či zkapalněný ropný plyn (LPG), čistá a vysokoprocentní biopaliva, elektřinu a případně vodík, které pro dopravní účely dodali oni sami či je dodala jiná osoba, se kterou uzavřou smlouvu o společném plnění povinnosti.

Norma má rovněž změnit výpočet sankce za nesplnění povinnosti snížení emisí skleníkových plynů, která nyní může dosáhnout až deseti milionů korun. Nově má být vypočítávána jako desetinásobek množství emisí skleníkových plynů v kilogramech, které zapříčinilo nesplnění povinnosti. Ministerstvo si od toho slibuje vyšší odrazující účinek pokuty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů