Čtvrtek, 28. března 2024

Královéhradecký kraj zamítl modernizaci spalovny u Pardubic

Královéhradecký kraj zamítl modernizaci spalovny u Pardubic

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl žádost společnosti AVE CZ o vydání integrovaného povolení na modernizaci odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku. Firma se o obnovení provozu snaží již zhruba deset let. O věci rozhodoval hradecký úřad, aby se Pardubický kraj vyhnul možnému nařčení z podjatosti. Královéhradecký kraj čekal s rozhodnutím na stanovisko ministerstva životního prostředí na posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) z roku 2010, řekl dnes ČTK Richard Veselý z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Ministerstvo potvrdilo původní nesouhlasné stanovisko a v souladu se správním řádem kraj žádost zamítl, uvedl Veselý. AVE CZ se proti rozhodnutí může ještě odvolat k ministerstvu životního prostředí. Pokud by neuspěla, může podat k soudu správní žalobu.

"Byla to asi poslední naděje společnosti AVE. Když roky nedokázali získat povolení na Pardubickém kraji, zkusili to u sousedů. Jsem nesmírně spokojen," řekl deníku Právo Jan Linhart, pardubický zastupitel, zakladatel hnutí Stop spalovně a spoluautor petice proti spalovně.

Spalovnu vlastnila a provozovala od roku 1995 do roku 2004 chemička Synthesia. Poté ji odstavila, protože nesplňovala emisní limity. Od roku 2006 patří společnosti AVE CZ, která plánovala modernizaci zařízení a spalování až 20.000 tun nebezpečného odpadu ročně. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, petici pro spalovně podepsalo téměř 50.000 lidí. I kvůli tomu nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Firma proto požádala o vydání integrovaného povolení, žádost však nevydal krajský úřad ani ministerstvo životního prostředí, s žalobou proti tomu společnost u krajského soudu neuspěla. Důvodem byl územní plán, který se stavbou spalovny v Rybitví nepočítal, což neumožnilo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny. Firma AVE CZ územní plán napadla soudně, Nejvyšší správní soud pak v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Později také Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského soudu a ministerstva, která znemožňovala vydání integrovaného povolení.

Pardubice se před časem rozhodly, že odstaveno spalovnu odkoupí za 35 milionů korun, aby zabránily obnovení provozu. O spoluúčast žádají i okolní obce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů