Čtvrtek, 28. března 2024

OSN: Rok 2016 bude patrně nejteplejším v zaznamenané historii

OSN: Rok 2016 bude patrně nejteplejším v zaznamenané historii

Rok 2016 bude velmi pravděpodobně nejteplejším od doby, co existují záznamy. Oznámila to dnes Světová meteorologická organizace (WMO). Předběžné údaje shromážděné za prvních devět měsíců letošního roku ukazují, že průměrná globální teplota je letos 1,2 stupně nad úrovní před průmyslovou revolucí. WMO je agenturou OSN.

Teploty zůstanou podle WMO vysoké i v závěru letošního roku, a rok 2016 tak překoná rok loňský, který byl také rekordní. Vliv na zvyšování teplot má nebezpečný klimatický jev zvaný El Niňo, nejvýznamnějším faktorem jsou ale stále emise skleníkových plynů.

Prohlášení o stavu klimatu bylo letos zveřejněno dříve, aby se s ním mohli seznámit i vyjednávači na nynější klimatické konferenci OSN, která se koná do 18. listopadu v Marrákeši. Jejím cílem je zpřesnit pravidla a najít způsoby naplňování pařížské klimatické dohody. Za Česko se jí zúčastní ministr životního prostředí Richard Brabec.

"Další rok, další rekord. Vysoké teploty, které jsme zaznamenali v roce 2015 budou nejspíš v roce 2016 překonány," uvedl šéf WMO Petteri Taalas. "V částech arktického Ruska byly teploty šest až sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem. Mnoho dalších arktických a subarktických regionů v Rusku, na Aljašce a na severozápadě Kanady hlásí nejméně tři stupně nad průměrem," dodal.

Podle textu pařížské dohody má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahradí v roce 2020 dosavadní Kjótský protokol z roku 1997.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů