Čtvrtek, 28. března 2024

Za nesplnění zákonné normy zpětného odběru baterií padla pokuta 200 tisíc korun

Za nesplnění zákonné normy zpětného odběru baterií padla pokuta 200 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ostravě uložili pokutu 200 tisíc korun ostravské společnosti BATERIE CENTRUM, s.r.o., která provozuje e-shop a velkoobchodní prodej s přenosnými bateriemi a akumulátory dováženými ze zahraničí.

,,Firma porušila zákon o odpadech. Bylo jí prokázáno, že v roce 2014 nesplnila jako dovozce přenosných baterií a akumulátorů svou zákonnou povinnost zpětně odebrat takové množství použitých přenosných baterií a akumulátorů, které odpovídá 25 procentům toho, co sama uvedla na český trh. Zpětně odebrala pouze necelých 14 procent," uvedl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě. O tom, že zákonné cíle sběru plní, se dokonce firma snažila přesvědčit ministerstvo životního prostředí v rámci každoročního reportingu. ,,Firma uváděla nepřesné a nepravdivé údaje v roční zprávě o plnění zpětného odběru. Snažila se tak přesvědčit stát, že své povinnost týkající se míry sběru splnila. Kontrolou a následným správním řízení však bylo prokázáno, že ve zprávě uvádí nepravdivé údaje o dosaženém sběru," vysvětlil Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

To ale nebyla jediná porušení zákona, kterých se firma BATERIE CENRUM dopustila. Jejím dalším pochybením bylo, že na svých internetových stránkách www.bateriecentrum.cz nezveřejňovala kompletní aktuální seznam míst zpětného odběru baterií, což jí ukládá zákon o odpadech. ,,Aby zákazník mohl tento systém zpětného odběru dobře využívat, musí mít úplné a pravdivé informace o způsobu jeho zajištění přímo od prodejce. V tomto případě byl ale seznam míst zpětného odběru vyvěšený na stránkách e-shopu nekompletní," uzavřel Kozubek.

Firma BATERIE CENTRUM se proti pokutě, kterou jí uložili inspektoři ČIŽP, odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a sankci v celé výši potvrdilo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů