Úterý, 19. března 2024

Nové známky na autech v Paříži ukazují, jak moc škodí ovzduší

Nové známky na autech v Paříži ukazují, jak moc škodí ovzduší

Veškeré automobily a motocykly jedoucí po Paříži musí mít od dneška viditelně vylepenou jednu z nových známek, které je rozlišují podle toho, jak moc znečišťují ovzduší. V případě většího smogu ve městě bude dočasně zakázáno jezdit těm vozidlům, která ovzduší znečišťují více. Toto opatření se týká všech osobních a užitkových vozů, a to i registrovaných v zahraničí, zdůraznila radnice francouzské metropole.

"Je to naléhavé, znečištění ovzduší zabíjí," řekl dnes při setkání s novináři odborník na dopravu Christophe Najdovski z pařížské radnice. Podobná praxe platí podle něj již léta v Berlíně a v mnoha dalších evropských městech, kde přispěla k výraznému snížení nebezpečných emisí.

Míru znečišťování vozidlem rozlišuje šest známek od zelené pro elektrická a další auta bez emisí po auta s naftovými motory, které vypouštějí do ovzduší nejvíce škodlivin.

Samolepicí známka zvaná Crit'Air se prodává za 4,2 eura (114 Kč). Auta bez tohoto označení smějí jezdit po Paříži jen o víkendech a v pracovní dny od 20:00 do 8:00. Pokuty jsou od 68 do 135 eur (1840 až 3650 Kč) podle kategorie vozidla.

Socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová udělala z boje proti znečišťování ovzduší jednu ze svých priorit. Prosadila již řadu opatření, například v metropoli nesmějí jezdit osobní auta vyrobená před 1. lednem 1997 a silnice podél řeky Seiny se přeměnily v pěší zóny.

Po Paříži jezdí podle úřadů denně kolem 600.000 vozidel, včetně 100.000 dodávek a kamionů, a na 100.000 motocyklů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů