Úterý, 19. března 2024

Pražští radní budou v úterý jednat o zavedení MHD zdarma

Pražští radní budou v úterý jednat o zavedení MHD zdarma

Pražští radní budou v úterý kvůli smogu v hlavním městě jednat o zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Omezení pro automobily město zatím nechystá. Naopak utlumena byla výroba ve čtyřech podnicích. Novinářům to dnes řekli primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) a radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). V Praze jsou stále zhoršené rozptylové podmínky a kvalita ovzduší se podle meteorologů nezlepší do konce týdne. Nadále platí signál regulace, stejně jako ve Středočeském a Olomouckém kraji.

"V tuto chvíli připravuji podklady na úterní jednání rady, aby zvážila vyhlášení jízdného zdarma v rámci pražské MHD. To by mohla být motivace pro některé řidiče, aby odložili automobil a využili MHD. Vyzval jsem rovněž dopravní podnik (DPP), aby se připravil na možné posílení dopravy. Jednali jsme i s Českými drahami, aby se v případě zavedení jízdného zdarma, uznávalo i u nich," řekl Dolínek.

Regulaci automobilů Praha zatím nechystá. "V tuto chvíli nebudeme regulovat dopravu a omezovat vjezd. Nicméně vyzýváme řidiče, aby pokud možno nepoužívali automobily. Pokud nemají jiného zbytí, pak je prosíme, aby je odstavili na prvním místě a dál jeli MHD. Doufám, že si lidé uvědomí, že jde o zdraví všech," řekl Dolínek. Také vyzval podnikatele, kteří mohou odložit dodávky zboží, aby to udělali. Podle Dolínka by zavření hlavních silnic způsobilo to, že by řidiči hledali objížďky, což by zhoršilo situaci v těchto oblastech.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už vyzval k utlumení provozu ve čtyřech závodech v metropoli. Konkrétně jde o Kámen Zbraslav, cementárnu v Radotíně, slévárnu Agma Vysočany a Kare Praha, která recykluje stavební materiál. Praha nabádá obyvatele, aby omezili topení tuhými palivy. "Je třeba si uvědomit, že speciálně kamna na uhlí jsou zdrojem velkého znečištění v dané lokalitě. Proto bychom chtěli vyzvat obyvatele, aby topili správně, neškrtili kotle a spalování probíhalo, jak má. Má to velký vliv na množství emisí. Také chceme vyzvat, aby netopili v krbech," řekla Plamínková.

Podle náměstka ředitele ČHMÚ Jana Macouna se situace v následujících dnech nezlepší. "Ráz počasí je takový, že Praha je na hraně mezi oblastmi, kde se situace zlepšuje a kde je stále ještě problematická. Očekáváme, že obdobná situace se udrží zhruba do konce týdne s tím, že nevylučujeme nějaký krátkodobý pokles koncentrací, ale očekáváme potom jejich opětovný nárůst," řekl.

Po několika dnech byla dnes odvolána smogová situace ve Zlínském kraji a v části Moravskoslezského kraje. Ve větší části Moravy už smog není, na většině území Čech naopak smogová situace pokračuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů