Úterý, 19. března 2024

Česko je po týdnu bez smogu, skončil v posledních čtyřech krajích

 Česko je po týdnu bez smogu, skončil v posledních čtyřech krajích

Česko je po týdnu opět bez smogu, meteorologové odvolali smogovou situaci v posledních čtyřech krajích, kde ještě platila. Od konce minulého týdne ji postupně vyhlásili ve většině krajů kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu ve vzduchu. V noci na dnešek nebo dnes ráno skončila v Olomouckém, Moravskoslezském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Smog vyvolaný špatnými rozptylovými podmínkami postupně zasáhl všechny kraje na Moravě a většinu v Čechách. V posledních dnech ale prachu v ovzduší v regionech ubylo. Ve čtvrtek tak přestala platit smogová situace v Jihomoravském kraji a na Třinecku, v pátek ve Zlínském a Středočeském kraji a také v Praze.

Nyní odvolaná smogová situace byla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji vyhlášena minulý týden v pátek. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji platila od pondělí. V řadě krajů se smogová situace objevila od počátku roku několikrát, nejčastěji špatné rozptylové podmínky postihují Moravskoslezský kraj.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic v kraji překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací polétavého prachu v ovzduší hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá pokles. V některých krajích v uplynulém týdnu platila i regulace vyhlašovaná při překročení hranice 150 mikrogramů prachu na metr krychlový, při níž musejí omezit provoz průmyslové podniky.

Za smogové situace meteorologové doporučují lidem omezit jízdu auty a přednostně využívat veřejnou dopravu. Lidé by se při pobytu venku měli zdržet zvýšené fyzické zátěže spojené s větší frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů