Úterý, 19. března 2024

Cyklostezka mezi Berounem a Srbskem by mohla být znovu otevřena

 Cyklostezka mezi Berounem a Srbskem by mohla být znovu otevřena

Cyklostezka mezi Berounem a Srbskem, která byla loni uzavřena kvůli hrozícímu pádu kamenů, by mohla do několika měsíců opět sloužit turistům. Usiluje o to město Beroun společně se Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český kras. Obě strany jednají o nejnutnějším odstranění kamenů nad cyklostezkou, vyplynulo z vyjádření zástupců radnice i správy CHKO.

"Máme připravenou dohodu, že to budeme řešit společně," potvrdil dnes ČTK vedoucí Správy CHKO Český kras František Pojer. Cílem je napravit současný stav a dohodnout se i na trvalém řešení do budoucna.

Odpovědnost za současný stav ale není podle Pojera jednoznačná. Beroun má na starosti cyklostezku, pozemky nad ní jsou státní. CHKO jedná s městem o rozsahu prací a o tom, jak se na nich budou obě strany podílet.

Pokud by šlo vše hladce, mohla by být cyklostezka v provozu do hlavní turistické sezony. "Samozřejmě nedokážeme úplně zabránit tomu, aby drobné částice nepadaly dolů, proto cyklostezka bude po zajištění nejnutnějších úprav opět otevřena, ale na vlastní nebezpečí. Na možnost padajícího kamení upozorní cyklisty a pěší turisty dopravní značky," uvedl místostarosta Michal Mišina (za ANO).

Do budoucna by se stezka mohla převést na druhý břeh, kde byla o víkendu shodou okolností otevřena cyklotrasa z Tetína do Srbska. "Cyklisté i pěší by mohli přejít po lávce přes Berounku na druhou stranu, kde je Tetín, dojít k lávce u Srbska a pokračovat dál. Pod skalami by se tak vůbec nechodilo," uvedl Pojer. Mišina poukázal na to, že podobné řešení mají například v Hýskově. Město hledá vhodný dotační titul, z nějž by bylo možné tento projekt financovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů