Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo dopravy řeší odstranění dálnice D11

Ministerstvo dopravy řeší odstranění dálnice D11

Koncový úsek délky 2,5 km je již více než rok černou stavbou

Děti Země dnes podaly na Ministerstvo dopravy druhý návrh na zahájení řízení o odstranění téměř hotového konce dálnice D11 v úseku Osičky - Libišany, neboť Městský soud v Praze v květnu 2009 zrušil stavební povolení a Nejvyšší správní soud pak letos v dubnu zamítl kasační stížnost ministerstva. Více než rok lze konec této dálnice délky 2,5 km považovat za černou stavbu, takže by mohla být třeba i zbourána.

"Již loni v srpnu jsme marně žádali, aby Ministerstvo dopravy z moci úřední zahájilo řízení o odstranění tohoto kusu dálnice D11, jak mu ukládá stavební zákon, ale dostali jsme jen výmluvu, že chce vyčkat až na rozsudek Nejvyššího správního soudu o jeho kasační stížnosti," připomíná Miroslav Patrik z Dětí Země, které mají již několik týdnů zamítavý rozsudek NSS v ruce a opět se na ministerstvu nic neděje.

Podle nezákonně vydaného stavebního povolení z dubna 2006 byly na dálnici D1105 v úseku Osičky - Hradec Králové v délce 2,5 km zatím postaveny tyto stavby: zcela hotové jsou dva dálniční mosty č. 211 a č. 212, z 90 % je to trasa dálnice, z 30 % pak most přes železniční trať č. 213 a z 20 % je vysázena nová vegetace.

Ministerstvu dopravy ani nepomohla kasační stížnost proti zrušujícímu rozsudku Městského soudu v Praze, neboť NSS letos v dubnu potvrdil, že pražský soud rozhodl správně, když stavební povolení zrušil. Nyní se už nemůže vymlouvat na nic a podle stavebního zákona musí řízení o odstranění dálnice zahájit. Na jeho konci bude buď stavba odstraněna nebo bude dodatečně povolena.

Konec dálnice D11 se ale také potýká s tím, že stát doposud nevykoupil potřebné pozemky pro její pokračování. Dokonce neuspěl ani při vyvlastňovacím řízení od března 2003 do ledna 2005, kdy hradecký magistrát musel vyvlastnění 64/67 podílů pozemku pod D11 zamítnout, neboť nebyly splněny všechny podmínky.


Poznámky k tiskové zprávě:

Zamítavý rozsudek Nejvyššího správního soudu (21.04.2010)
http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=anonymZneni&id=22913&mark=

Poslední část úseku dálnice D11 je černou stavbou (TZ, 02.06.2009)
www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů