Čtvrtek, 25. dubna 2024

Je třeba změnit celou ekonomiku

Je třeba změnit celou ekonomiku

Evropské země měly v průběhu posledních dvou staletí obvykle k dispozici velkou část světových přírodních zdrojů. Dnes považujeme za spravedlivé a férové, že lidé v jiných oblastech mohou soutěžit o světové zdroje a zvyšovat své životní standardy. Očekává se, že globální využívání přírodních zdrojů - kovů, minerálů, dřeva, země a půdy, sladké vody - se spolu s růstem střední třídy zvýší během příštích 25 let o 75 procent.

To nás staví před novou realitu. Vzhledem k tomu, že Evropa má vysokou hustotu obyvatelstva a málo vlastních zdrojů, je pro ni zásadně důležité, aby svoji závislost na vyčerpatelných přírodních zdrojích Země snížila. Potřebujeme, aby se evropská ekonomika změnila na udržitelnou ekonomiku, nejlépe na tzv. ekonomiku recyklace či zelenou ekonomiku.

Dnešní hospodářství funguje lineárně: vytěžíme (nebo dovezeme) surovinu, vyrobíme výrobek, ten použijeme a vyhodíme. Neuvěřitelných 80 procent toho, co vyprodukujeme, se po jednom použití vyhodí. V ekonomice recyklace se odpad z jednoho odvětví stává surovinou pro jiné odvětví. Odpad se mění na zdroj, druhotnou surovinu. Místo toho, aby firmy záměrně vytvářely výrobky, které budou rychle zastaralé, musejí přijmout odpovědnost za následnou péči o své výrobky, za jejich opravy či recyklace, kde je to třeba. Další výhodou bude, že takto v Evropě vzniknou pracovní místa a dojde k oživení průmyslového sektoru.

Nejde o žádnou malou změnu. Jde o velký posun v tom, jakým způsobem pracujeme a žijeme. Změnit kurz lodi trvá dlouho a ekonomika je nejspíše ta největší loď, jakou se vůbec můžeme pokusit otočit. Ale něco podobného jsme již učinili se změnou klimatu. Industrializované země uznaly, že přispívají k velkému množství CO2 v atmosféře, a zavázaly se ke změnám. Evropská unie je v oblasti snižování emisí z fosilních paliv, zvyšování úspor energie a podílu obnovitelných zdrojů energie průkopníkem.

Sektor nízkouhlíkové ekonomiky dal podnět nové dynamice průmyslu. Naše ekologická odvětví dosahují v letech krize úspěchů. Podniky zabývající se zpracováním a recyklací odpadu, čištěním odpadních vod, dodávkami vody a obnovitelnými zdroji energie patří mezi nejodolnější a nejrychleji rostoucí sektory poslední doby. Existuje mnoho důkazů, že hospodářský růst je možné oddělit od spotřeby zdrojů. Pro dosažení růstu není nutná spotřeba.

EU si stanovila cíl změnit do roku 2050 evropskou ekonomiku na udržitelnou. Naším úkolem je zavést politiku, která umožňuje hospodářský růst při současném snižování spotřeby přírodních zdrojů. Naše cíle zahrnují snížení množství vytvářeného odpadu, boj proti potravinovému odpadu, zajištění, aby byl recyklovaný odpad využíván jako významný a spolehlivý zdroj surovin, využívání skládek pouze pro odpad, který nelze ani recyklovat, ani jinak opětovně využít. A především je třeba, abychom jako jednotlivci přijali nový způsob uvažování a připravili se na způsob života, jenž nebude záviset na vypůjčeném čase a vyčerpaných zdrojích a nebude přesahovat možnosti planety.

Je třeba provést kroky politické, ale stejně potřebné jsou i malé krůčky osobní. Každý den můžeme udělat něco pro snížení množství odpadu. Můžeme sdílet, prodávat či darovat nepotřebné věci, můžeme kupovat trvanlivé zboží místo věcí, kterých budeme mít dost dříve, než začne příští sezona.

Nezměníme se na společnost, v níž je spotřeba otázkou minulosti. Ale změnu potřebujeme - potřebujeme přejít na prosperující ekonomiku recyklace, která respektuje možnosti přírody, vytváří pracovní místa v místních komunitách a zaručuje dlouhodobou prosperitu a vysokou kvalitu života.

AUTOR: Janez Potočnik
eurokomisař zodpovědný za životní prostředí

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů