Pátek, 29. března 2024

Stát musí zrenovovat téměř 500 svých budov

Pětina z celkové plochy bezmála pěti set státních budov bude do roku 2020 modernizována...

Stát musí zrenovovat téměř 500 svých budov

Především půjde o zateplení střechy a fasády, výměnu oken či starého kotle za nový. Českému státu ukládá energeticky úsporné renovace budov státní správy článek 5 směrnice o energetické účinnosti.

"Veřejný sektor by měl jít ve zvyšování energetické účinnosti příkladem ostatním majitelům budov," řekl Jiří Koliba, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro stavebnictví. A týká se to i nové výstavby, od roku 2018 budou totiž veřejné instituce moct stavět jen budovy s velmi nízkou energetickou náročností.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spočítalo, že povinnost energeticky úsporné renovace se týká celkem 498 nemovitostí, jež spadají pod 33 institucí. Vedle budov všech 14 ministerstev v různých částech Česka mezi ně patří například i domy Senátu a Úřadu vlády v Praze, ale i institucí, jako je Česká národní banka nebo Český statistický úřad. Průměrné stáří nemovitostí, kterých se renovace týká, je 107 let. Ovšem ne všechny budovy na ministerském seznamu bude nutné renovovat.

Členské státy Evropské unie mají od roku 2014 do roku 2020 každoročně renovovat tři procenta podlahové plochy budov v jejich vlastnictví a užívání. Stát tak uspoří nemalé prostředky nutné na jejich provoz.

Zmíněných bezmála pět set budov má celkovou podlahovou plochu 1,9 milionu metrů čtverečních. Naprostá většina z nich má plochu přes 500 metrů čtverečních.

"Podstatné je, aby za těch sedm let, do roku 2020, bylo renovováno sedmkrát tři procenta, to znamená 21 procent plochy těch budov," upřesnil Koliba. "Jedná se o celkovou modernizaci budov, ale protože se bavíme o směrnici o energetické účinnosti, primární je snižování energetických ztrát v budovách," podotkl.

Renovace pokryjí peníze z dotací

Celkové náklady na renovace státních budov by podle odhadu ministerstva neměly přesáhnout 1,5 miliardy korun. Peníze na snižování energetické náročnosti budov ve veřejném sektoru bude možné čerpat z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, ve kterém je podle Koliby 13,8 miliardy korun.

Některé nepotřebné budovy dotčených institucí se navíc prodají a výnosy z jejich prodeje by bylo možné použít právě na renovace budov. S tímto návrhem přišel Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro oblast hospodaření s majetkem státu. Umožnit by to měla novela zákona o majetku státu.

"O prodeji jednotlivých budov rozhodnou resorty, pod které nemovitosti spadají," uvedl Koliba. Ministerstvo průmyslu a obchodu zjistilo, že v nejbližších letech úřady plánují prodat zhruba 30 budov.

"V současné době probíhá technická inventura stavu budov," řekl Koliba. Úředníci ministerstva tak oslovují úřady s tím, aby jim dodaly podklady o svých budovách, a to včetně údajů o jejich provozních nákladech. Zatím ještě není zdaleka rozhodnuto, které budovy se budou rekonstruovat jako první. Z šetření ministerstva však vyplynulo, že některé úřady plánují komplexní či částečné renovace budov samy od sebe.

Centrální registr nevyhovuje

Stát přitom donedávna ani nevěděl, kolika budov se renovace týká. Informace o tom, kolik administrativních budov vlastní a jaké jsou jejich náklady na údržbu i provoz, měl přinést projekt s názvem CRAB. Tento Centrální registr administrativních budov, spravovaný Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, existuje dva roky. Potřebná data o státních budovách však v projektu nejsou.

Systém CRAB měl sbírat údaje o širším počtu veřejných budov, ale zdaleka se jej kvůli neochotě úřadů nepodařilo naplnit. Pro účely ministerstva je tak tento registr nepoužitelný a úředníci si potřebné informace o nemovitostech zjišťují sami. Navíc ty úřady, které data o svých budovách poskytly, v naprosté většině (v 95 procentech) neuvedly jejich spotřebu energie. A ta je pro stanovení plnění energetické náročnosti budovy klíčová. Do systému CRAB se navíc mají vkládat údaje pouze o administrativních budovách, ale plnění směrnice se týká i jiných budov.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů