Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stát zrychlí vyplácení peněz na zateplování domů

Stát zrychlí vyplácení peněz na zateplování domů

Ve středu se rozjede další ročník dotačního programu Nová zelená úsporám. A proti minulým letům v něm bude několik výrazných změn - především si po dlouhé době budou moci o příspěvek na zateplení či výměnu oken říci i majitelé bytových domů. Bude pro ně vyhrazeno zhruba 500 mi­lionů v roce 2015 a předběžně dalších pět miliard do roku 2020.

"Je to jak pro paneláky, tak pro klasické činžovní domy. Podmínkou je, že byly schváleny k užívání nejpozději v červenci 2007," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na peníze ze zelené úsporám si sáhnou jen majitelé bytových domů v Praze, ve zbytku republiky budou k dispozici evropské fondy. Speciální program, v němž je na energetické úpravy vyčleněno 15 miliard, se spustí nejspíš v lednu 2016.

"Je dobře, že se něco začíná dít. Suma pro letošek je sice nízká, ale pokud opravdu bude v dalších letech k dispozici několik miliard, může to sehrát velkou roli," pochválil rozšíření dotací i pro bytové domy Milan Krček. Ten je majitelem činžovního domu na pražské Letné a zároveň místopředsedou Občanského sdružení majitelů domů a bytů. "Budu muset ve svém domě vyměnit okna, bude to stát minimálně tři miliony," říká s tím, že i on sám má v plánu investici, na niž by mohl - pokud by nová okna doplnil ještě třeba zateplením půdy - získat státní pomoc.

Původně se přitom uvažovalo, že zelená úsporám zůstane i letos zaměřená jen na rodinné domy. Jenže loňský zájem o dotace byl nižší, zhruba půlmiliarda zůstala nevyužita, a proto se vláda rozhodla, že do systému pustí i paneláky a činžáky. "Tam spolehlivě víme, že poptávka je velká," řekl Brabec. Navíc je prý reálné, že pokud bude žádostí o podporu výrazně více, než kolik je plánovaný rozpočet, mohlo by ještě letos dojít k navýšení o 200 či 300 milionů. Záleží ale mimo jiné na tom, jak se bude vyvíjet trh s emisními povolenkami, z nichž je zelená úsporám financovaná.

Program, na který je letos vyhrazeno zatím celkem 1,1 miliardy korun, se mění i v oblasti týkající se rodinných domů. Nově už nebude nutné, aby majitelé, pokud chtějí dosáhnout na příspěvek, kompletně renovovali, tedy zateplili i vyměnili okna a dveře. Teď bude možné získat peníze jen na novou fasádu nebo jen na nová okna, když spolu s nimi dojde k dílčímu zateplení. "Vejdou se do toho rázem i menší rekonstrukce, chceme to otevřít co největšímu množství lidí," vysvětluje ministr životního prostředí.

Spolu s Petrem Valdmanem, šéfem Státního fondu životního prostředí, který má zelenou úsporám na starost, slíbili i méně papírování: "Když někdo podá žádost o dotaci, do tří týdnů se dozví, zda může s penězi počítat. A po stavbě, když dodá potřebné doklady, bude mít peníze do tří týdnů na účtu. Dosud to trvalo déle."

Zároveň odpadne jedna omezující podmínka - totiž že na stavbu je nutné používat jen materiály ze speciálního, úřady schváleného seznamu. A stejně tak skončí požadavek, že rekonstrukce mohou provádět pouze certifikované firmy. Tyto seznamy budou nově doporučující, nikoli závazné.

Nic se naopak nemění na tom, že prostřednictvím zelené úsporám půjde získat i příspěvek na stavbu pasivních domů či na nákup nového, úsporného kotle. Nejde ale o takzvané kotlíkové dotace, ty jsou určené pro rodiny v nejzamořenějších krajích a jdou z jiných peněz.

A další velká úprava čeká zelenou úsporám za rok - to se začnou finančně podporovat instalace fotovoltaických solárních panelů na střechy rodinných domů.


1,1 miliardy
korun je zatím připraveno v letošním programu Nová zelená úsporám. Půl miliardy z této částky mohou využít majitelé bytových domů.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů