Úterý, 19. března 2024

Všechny dotace na úspory energie mají nově jednotnou internetovou stránku

Aliance Šance pro budovy spustila internetovou stránku www.renovujdum.cz.

Všechny dotace na úspory energie mají nově jednotnou internetovou stránku

Žadatelé o podporu zde jednoduše najdou vhodný dotační titul. Dotace na podporu úspor energie jsou totiž rozmístěny do celkem osmi programů napříč čtyřmi úřady. Najít tak relevantní informace bylo až dosud velmi složité.

Stránka www.renovujdum.cz funguje tak, že uživatel nejprve zaškrtne typ nemovitosti (rodinný dům, bytový dům, veřejná budova, komerční budova) a poté zaškrtne, co s nemovitostí zamýšlí, tedy jestli chce renovovat či stavět novou a jestli je z Prahy či mimo Prahu. Portál nakonec nabídne vhodný dotační titul s kompletním popisem, podmínkami, výší alokace apod. Dále pak odkáže na podrobné informace na stránkách příslušného programu.

,,V současnosti podpora úspor energie v budovách běží nebo se plánuje minimálně v osmi celostátních programech řízených čtyřmi úřady[1]. To je ukázka resortismu na vládě. Pokud podobný portál nepřipravila sama ministerstva, museli jsme se toho chopit my. Cílem je zpřehlednit informace pro možné žadatele a tím i pomoci čerpání finančních prostředků," komentuje ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub důvod, který vedl ke spuštění webu www.renovujdum.cz.

V programech podpory energetických úspor přitom leží do roku 2020 (resp. 2022) celkem 65 miliard korun. Složitost systému podpory však může ohrozit vyčerpání celé částky. ,,Energeticky úsporné stavebnictví může přinést až 1 %procento HDP a 35 tisíc pracovních míst ročně. Je ale potřeba koordinace ze strany státu. Proto dlouhodobě usilujeme o jednotný, kontinuální program podpory energetických úspor. Stavebnictví potřebuje stabilitu a jistotu, žadatelé o podporu zase administrativně jednoduchý a přístupný program. Web renovujdum.cz je, jak doufám, jen mezistupeň k takovémuto jednotnému programu," věří Holub.

Internetové stránky vznikly po konzultacích a za podpory ministerstev průmyslu, životního prostředí a ministerstva pro místní rozvoj. Tyto resorty také přislíbily dodávat na web aktuality. Spravovat hozatím bude zdarma aliance Šance pro budovy s příslibem, že jej nikdy nepoužije k reklamním účelům či k propagaci konkrétní firmy či technologie.

Webový portál také nabízí ke stažení přehlednou tabulku s výčtem všech programů. Ta je přiložena i k této tiskové zprávě, a to včetně vizuálního srovnání se situací v Německu.


[1] Podpora energetických úspor je roztříštěna do následujících programů: Operační program Životní prostředí (MŽP), Integrovaný regionální operační program (MMR), Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (MPO), Operační program Praha - pól růstu ČR (MHMP), Nová zelená úsporám (MŽP),program Panel (MMR),program Jessica (MMR), program Efekt (MPO).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů