Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo možná prověří seznam kotlů pro kotlíkové dotace

Ministerstvo možná prověří seznam kotlů pro kotlíkové dotace

V seznamu kotlů pro takzvané kotlíkové dotace se zřejmě vyskytly nevhodné výrobky. Asociace výrobců topenářské techniky nechala otestovat jeden z kotlů a zjistila, že nevyhovuje. Na problém upozornila minulý týden Česká televize. Ministerstvo životního prostředí se má se zástupci asociace kvůli tomu sejít v úterý a záležitost prověřit, řekla dnes ČTK mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

"Měli jsme ohlasy z odborné veřejnosti, která nás na to už dlouhodobě upozorňovala, že se tam mohou vyskytovat výrobky, které nejsou v pořádku. Přistoupili jsme proto k tomu, že jsme výrobek nechali ozkoušet na naše náklady ve státním Strojírenském zkušebním ústavu v Brně," řekl ČTK ředitel asociace Mojmír Krátký. Výrobce kotle má podle něj přitom deklarovat, že kotel patří do určité třídy a splňuje podmínky.

Kotlů na tuhá paliva je v oficiálním seznamu kolem tří stovek. Seznam registrovaných najdou lidé na stránkách Státního fondu životního prostředí. Jestli kotel je dobře zařazen ve třídě nebo není, nemůže laik posoudit sám. Nevyhovující výrobek se mohl v seznamu objevit proto, že už zhruba dva měsíce nemusí výrobce nechat kotel testovat v nezávislé zkušebně. Certifikáty si vystavuje sám díky evropské směrnici o ekodesignu, předtím musely mít výrobky certifikáty od nezávislé zkušebny.

"Zatím nám nebyly poskytnuty od zmíněné asociace žádné podklady ke zmíněnému případu, to znamená zatím jsme nemohli identifikovat, zda se jedná o problém, existuje-li vůbec," uvedla Roubíčková.

Majitelé nevyhovujících kotlů by se mohli dostat později do problémů a případně i dotace vrátit. "Pokud se zjistí, že dochází k nekalým praktikám ze strany výrobců nebo dodavatelů kotlů, nenecháme žadatele na holičkách," ujistila mluvčí ministerstva v České televizi.

V krajích je o výměnu starých kotlů velký zájem. Žádosti dnes začaly přijímat krajské úřady v Ústeckém, Zlínském a Libereckém kraji. Fronty se stály dlouho před otevírací dobou. V Královéhradeckém kraji naopak příjem žádostí zastavili, lidé dotaci za 100 milionů korun po 14 dnech vyčerpali.

Žádosti o dotace už několik dní přijímají krajské úřady i ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Naopak třeba v Pardubickém či Karlovarském kraji se na příjem žádostí teprve připravují.

V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů