Sobota, 20. dubna 2024

V Moravskoslezském kraji lidé vyměnili 4000 neekologických kotlů

 V Moravskoslezském kraji lidé vyměnili 4000 neekologických kotlů

V Moravskoslezském kraji lidé s pomocí dotací vyměnili již zhruba 4000 starých kotlů na tuhá paliva za nová ekologičtější topidla. Vyplývá to z vyhodnocení dotací, které kraj ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí začal lidem poskytovat před čtyřmi lety. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Nyní lidé mají možnost neekologické kotle vyměnit s pomocí evropských dotací a zájem v regionu je také o tyto příspěvky vysoký.

"Z přibližně 6000 podaných žádostí se realizovalo něco přes 4000 výměn. Přestože třetina žadatelů o kotlíkovou dotaci od svého plánu vyměnit starý kotel na tuhá paliva za ekologický z různých důvodů nakonec odstoupila, považuji kotlíkové dotace nastartované v Moravskoslezském kraji za úspěšné," uvedl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Potvrzuje to podle něj i fakt, že dotace se postupně rozšířily i do ostatních krajů.

První výzva na takzvanou kotlíkovou dotaci odstartovala v kraji začátkem února 2012. Do roku 2014 pak bylo vyhlášeno dalších šest výzev, poslední byla ukončena loni v dubnu. Žadatelé pak měli ještě dalších devět měsíců na samotnou výměnu kotlů a předložení podkladů.

Nejvíce vyměněných kotlů bylo v největších městech kraje, jako jsou Ostrava, Opava či Frýdek-Místek. V některých obcích se v uplynulých letech podařilo vyměnit i více než polovinu starých kotlů.

Podle hejtmanova náměstka pro dopravu a životní prostředí Daniela Havlíka (ČSSD) ke zlepšení ovzduší nestačí jen samotná obměna kotle, ale důležitou roli hraje i jeho následná údržba či používání kvalitního paliva. Přesto se domnívá, že výměna starých kotlů pomůže postupnému snižování emisí z lokálního vytápění domácností. Podle Havlíka z výpočtů ministerstva životního prostředí zveřejněného v loňském roce vyplývá, že díky obměně kotlů z let 2012 až 2015 se v kraji podařilo snížit například emise benzo(a)pyrenu o zhruba 70 kilogramů, což je více, než vyprodukoval těžký průmysl v Moravskoslezském kraji za celý rok 2013.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů