Sobota, 20. dubna 2024

Litoměřice: První česká solární lavička

Litoměřice: První česká solární lavička

Zatímco dříve mobilní telefon vydržel nabitý i několik dní, moderní smartphony je třeba dobíjet denně. Jejich majitelům to nově umožňuje i v Česku vůbec první chytrá solární lavička, kterou její tvůrci společně s vedením města v úterý slavnostně odhalili v Parku Václava Havla v Litoměřicích.

Lavička CapaSitty přístroje nabíjí pomocí dvou USB zásuvek, krytých před vodou, k dispozici je také indukce pro telefony, které podporují bezdrátové nabíjení. Vedle toho nabízí možnost bezplatného připojení k internetu, monitoruje spotřebu energie i kvalitu ovzduší v okolí. Energii jí přitom dodávají tři solární panely o celkovém výkonu 150 W.

,,Součástí je navíc baterie, která zaručí, že lavička nabíjí také v případě, že slunce nesvítí, například v noci, za deště nebo v zimě. Máme spočítáno, že energie lavičce i bez slunce vydrží po dobu asi patnácti dní," uvedla Jitka Nesrstová z firmy Full CapaCity.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů