Pátek, 29. března 2024

Středočeský kraj požádal o dalších 100 mil. Kč na výměnu kotlů

 Středočeský kraj požádal o dalších 100 mil. Kč na výměnu kotlů

Středočeský kraj požádal Státní fond životního prostředí o zvýšení dotace na výměnu kotlů nejméně o 100 milionů korun. Peníze mají pokrýt žádosti občanů na příspěvek na ekologické vytápění. ČTK to dnes sdělila mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná. Kraj na konci června ukončil přijímání žádostí, kterých eviduje zhruba 4500. Na dotace občanům na pořízení nových kotlů mají Středočeši přislíbenou dotaci 501 milionů korun. Vedení kraje má ale obavy, že na pokrytí všech žádostí nebude půl miliardy stačit.

Rozhodlo se proto požádat fond o dalších 100 milionů korun. "Tyto peníze by měly sloužit k dokrytí dotace žadatelům o takzvané kotlíkové dotace," uvedl náměstek hejtmana pro životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD).

Středočeský region patří mezi kraje s nejhorším ovzduším, přičemž staré kotle jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění."Velmi si vážíme zájmu občanů o zlepšení životního prostředí v našem regionu. Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší v našem kraji a výměna starých kotlů za nové, ekologické, zásadně přispěje ke snížení emisní zátěže zejména v menších obcích a městech," dodal Semerád.

Přijaté žádosti o kotlíkové dotace Středočeský kraj postupně vyřizuje. Žadatelé by se mohli příspěvků dočkat po splnění podmínek programu v příštím roce, uvedla Drobná.

Žadatel může dostat příspěvek maximálně 127.500 korun. Podíl dotace záleží i na typu nového vytápění: 70 procent v případě kotle spalujícího pouze uhlí, 75 procent u pořízení kotle na uhlí a biomasu nebo kotle plynového kondenzačního. Mírně vyšší dotaci dostanou lidé na tepelné čerpadlo nebo na kotel pouze na biomasu. Dalších pět procent navíc mohou obdržet, pokud jsou z obce, která je v seznamu prioritních obcí a měst.

Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3460 kotlů, což se počtem přijatých žádostí podařilo přibližně o tisícovku překonat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů