Čtvrtek, 28. března 2024

Firma v Brně provozovala bez povolení slévárnu, dostala pokutu

Firma v Brně provozovala bez povolení slévárnu, dostala pokutu

Firma ESB Slévárna v Brně provozovala bez povolení slévárnu, Česká inspekce životního prostředí(ČIŽP) jí za porušení zákona o ochraně ovzduší uložila pokutu 130.000 korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Firma podle inspektorů provozovala tři roky slévárnu neželezných kovů bez povolení krajského úřadu. "Při kontrole bylo také zjištěno, že provozovatel zdrojů znečišťování ovzduší nezajistil měření emisí oxidů dusíku ani tuhých znečišťujících látek. Nebyla tak prokázána schopnost těchto zdrojů plnit emisní limity," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno Jindřich Mikeš. Doplnil, že inspekce zjistila i další vážné nedostatky. Firma nevedla provozní evidenci a neplnila ani ohlašovací povinnosti pro provoz slévárny neželezných kovů a souvisejících technologií.

Mluvčí Jandová uvedla, že firma po kontrole požádala krajský úřad o povolení provozovat zdroje znečištění ovzduší, které následně dostala. Dodala, že firma také zajistila plnění ostatních povinností.

"Inspektoři ČIŽP vzali tyto skutečnosti při stanovení konečné výše pokuty v úvahu, stejně jako přiznání firmy k pochybení," doplnil Mikeš.

Společnost ESB Slévárna se proti pokutě, kterou jí inspektoři ČIŽP uložili, odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo. Firma vznikla v roce 2009 oddělením se od Energetických strojíren Brno.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů