Čtvrtek, 28. března 2024

Horolezci byli vyzváni ke sběru odpadků na Everestu

 Horolezci byli vyzváni ke sběru odpadků na Everestu

Nepálské úřady vyzvaly horolezce, kteří v letošní jarně sezoně zamíří na Mount Everest, aby pomohli se sběrem odpadků zanechaných předchozími expedicemi na svazích nejvyšší hory světa. Odpadky budou členové výprav shromažďovat v obřích pytlích v druhém výškovém táboře, odkud by je měly dopravit vrtulníky do základního tábora.

Očekává se, že během nadcházející jarní sezony se o zdolání Mount Everestu pokusí stovky horolezců a jejich průvodců. Expedice obvykle přijíždějí v dubnu a po aklimatizaci se v květnu vydávají na vrchol. Při výstupu po sobě na hoře nechávají množství odpadků, od kyslíkových láhví přes stanové plachty a lana až po klasické obaly od potravin.

Podle horolezců je nyní především potřeba uklidit druhý výškový tábor, kde zůstalo v letech 2014 a 2015 množství stanů a zásob po výpravách, které byly kvůli přírodním katastrofám nuceny výstup předčasně ukončit.

Lezecká sezona v roce 2014 byla ukončena poté, co 16 nepálských průvodců zabila na Mount Everestu lavina. Následující rok pak postihlo na jaře Nepál ničivé zemětřesení, které si vyžádalo 9000 obětí. Otřesy půdy rovněž utrhly lavinu, která zavalila základní tábor na Everestu a usmrtila 18 lidí.

Horolezci, kteří zanedlouho začnou stoupat na Mount Everest, budou shromažďovat odpadky v druhém výškovém táboře v pytlích, z nichž každý pojme 80 kilogramů. Pytle budou poté zavěšeny na helikoptéry, které je dopraví do základního tábora. Vrtulníky vynášejí do druhého výškového tábora umístěného ve výšce 6400 metrů nad mořem lana a další vybavení a zpátky se vracejí zpravidla prázdné.

Díky využití helikoptér nebudou muset odpadky nosit dolů šerpové. Cesta zpět z druhého výškového tábora vede přes zrádný ledopád Khumbu, kde již zahynulo mnoho horolezců.

Zkušený průvodce Russell Brice, který patří k hlavním organizátorům expedic, nabídl šerpům finanční odměnu, pokud snesou odpadky z větších nadmořských výšek do druhého výškového tábora. K dispozici budou mít pytle o objemu pěti kilogramů. Za každý kilogram odpadků dostanou dva dolary, napsala agentura AP.

V minulých letech horolezci podle agentury Reuters odklidili ze svahů Mount Everestu 16 tun odpadků, kolik jich tam ještě zůstává, není jasné.

V loňské sezoně pokořilo vrchol Everestu ve výšce 8848 metrů nad mořem více než 600 lidí stoupajících jak z nepálské, tak z čínské strany, napsala agentura Reuters. Podle nepálských úřadů bude letos toto číslo ještě vyšší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů