Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj zvýšil dotace pro lidi na výměnu starých kotlů

 Jihomoravský kraj zvýšil dotace pro lidi na výměnu starých kotlů

Jihomoravský kraj zvýšil na 58 milionů korun částku, ze které mohou lidé čerpat ve druhé výzvě na výměnu starých kotlů za nové. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí kraje Monika Brindzáková. Původně bylo ve výzvě 40 milionů, kraj pak částku zvýšil na 50 milionů a nyní o dalších osm milionů. Navýšení umožnily nevyčerpané peníze z první výzvy. Celkově částka pokryje asi 500 žádostí.

Jihomoravský kraj získal od ministerstva životního prostředí v první výzvě na výměnu starých kotlů za ekologičtější zdroje přes 130 milionů korun. Lidem peníze nabídl ve dvou výzvách. V první rozdělil mezi sedm stovek žadatelů asi 80 milionů korun. Cílem výměny kotlů je snížit emise z lokálního vytápění, a tím zlepšit životní prostředí.

Lidé mohli posílat žádost v první půli ledna. Původních 40 milionů vyčerpali už za dvě hodiny. Další žádosti proto kraj evidoval do zásobníku. Osmimilionové navýšení pokryje bezmála 70 žádostí. "Lidé mohou vyměnit svůj stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním za kotle na pevná paliva, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Instalace nového zdroje vytápění může být spojena také s instalací solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody," uvedla Brindzáková.

Maximální výše dotace na jeden projekt může dosahovat 127.500 korun. Podpora se pohybuje v rozpětí 70 až 80 procent.

Na jižní Moravě je kolem 25.000 domácností se starými kotli. Za více než 130 milionů, které kraj získal v první výzvě, se má vyměnit zhruba 1000 kotlů. Ministerstvo životního prostředí chce všem krajům rozdělit ve třech výzvách dohromady devět miliard korun. Ve všech třech kolech může Jihomoravský kraj získat kolem 400 milionů korun, za které by lidé měli vyměnit zhruba 3000 kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů