Čtvrtek, 28. března 2024

Žaloba viní GM, že podváděl s emisemi podobně jako Volkswagen

Žaloba viní GM, že podváděl s emisemi podobně jako Volkswagen

Americká automobilka General Motors Co. čelí obvinění, že u stovek tisíc svých vozů s naftovým motorem používala podobné zařízení jako Volkswagen, aby prošla emisními testy. U soudu v Michiganu dnes byla podána hromadná žaloba jménem majitelů a pronajímatelů více než 705.000 vozů Silverado a Sierra s naftovým motorem z modelových let 2011 až 2016, napsala agentura Reuters. GM označil žalobu za neopodstatněnou.

Žaloba požaduje různá odškodné, včetně vrácení peněz nebo ztracené hodnoty při dalším prodeji i náhradu škody nad běžnou kompenzaci. Podle žaloby umožňovala podvodná zařízení vozů GM projít kontrolami v USA, a to i v době, kdy jejich emise byly dvakrát až pětkrát vyšší, než povoluje zákon.
Mluvčí automobilky označil žalobu za neopodstatněnou. Dodal, že automobilka se proti ní bude bránit.
GM je od roku 2015, kdy byl odhalen emisní skandál Volkswagenu, šestou automobilkou, která čelí podobnému obvinění, upozornila agentura Bloomberg. Úřady kvůli emisím vyšetřují automobilky Fiat Chrysler, Daimler, Renault a PSA. Nejnovější žaloba podle Bloombergu vyvolává otázky ohledně důvěryhodnosti čisté dieselové technologie.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů