Čtvrtek, 28. března 2024

USA mohou oficiálně odstoupit od pařížské dohody až roku 2020

USA mohou oficiálně odstoupit od pařížské dohody až roku 2020
Americký prezident Donald Trump se rozhodl vypovědět pařížskou dohodu o ochraně klimatu z roku 2015, oficiálně ale Spojené státy mohou od dohody odstoupit až v listopadu 2020. V tu dobu se přitom již budou konat v USA další prezidentské volby, připomíná agentura AFP.
Aby se kterákoli země mohla od pařížské dohody stáhnout, musí nejprve o svém rozhodnutí písemně informovat Rámcovou úmluvu OSN o změnách klimatu (UNFCCC). Toto oficiální oznámení však lze učinit až tři roky poté, co vstoupil v platnost text dohody (4. listopadu 2016). To znamená, že 4. listopad 2019 je prvním datem, kdy Trump může této možnosti využít.
Odstoupení od dohody nabyde platnosti rok poté, tedy 4. listopadu 2020. To je den poté, co se uskuteční příští prezidentské volby ve Spojených státech. Trumpovo volební období končí 20. ledna 2021.
"Navzdory Trumpovu oznámení se Spojené státy nemohou okamžitě stáhnout z pařížské dohody," zdůraznil Richard Klein ze stockholmského ekologického institutu.
Do té doby může Washington nicméně odstoupit od veškerých jednání o klimatu a jednoduše ignorovat závazky, které dala v dohodě předchozí vláda Baracka Obamy, píše agentura AFP.
Podle některých expertů by Trump mohl zmíněný proces odstoupení od dohody obejít a vypovědět Rámcovou úmluvu OSN o změnách klimatu z roku 1992, která je předchůdkyní pařížské dohody a má pouze roční výpovědní lhůtu. Odstoupení od Rámcové úmluvy by údajně zrušilo účast USA v pařížské dohodě, protože obě dohody jsou provázané.
Trump nicméně zatím nijak nenaznačil, že by plánoval vydat se tímto směrem. Naopak prohlásil, že by chtěl zahájit jednání o nové, lepší klimatické dohodě. Zahájení takových jednání Rámcová úmluva o změně klimatu z roku 1992 nevylučuje. Trump by ale musel přesvědčit partnery z téměř 200 dalších zemí, se kterými USA dvě desetiletí pařížskou dohodu připravovaly.
"Spojené státy mohou navrhovat, co chtějí, ale žádná jiná země si s nimi nesedne k jednacímu stolu," prohlásil analytik Alden Meyer z organizace Union of Concerned Scientists (Svaz znepokojených vědců). "Nelze začít znovu a oni to vědí. Účelem je, aby to vypadalo, že jsou rozumnější než ve skutečnosti," dodal.
Trump prohlásil, že Spojené státy "zcela skončí s naplňováním dohody". Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období, nestanovuje ale k tomu žádný závazný termín. Jednotlivým zemím nehrozí ani sankce, pokud nebudou závazky, které si stanovily, dodržovat, píše agentura AFP.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů