Úterý, 23. dubna 2024

Zelená úsporám se vrací: 80 tisíc na nový kotel či půl milionu na pasivní dům

Program dotací na zateplení domů se znovu rozjede v srpnu. Vláda počítá, že letos rozdělí zhruba miliardu korun.

Zelená úsporám se vrací: 80 tisíc na nový kotel či půl milionu na pasivní dům

Spolumajitel kladenské stavební firmy Štěpán & Jíchové nedá na projekt Zelené úsporám dopustit. "Byl to skvělý nápad, tehdy nám to hodně pomohlo," vzpomíná Petr Štěpán na roky 2009 a 2010, kdy bylo možné žádat o dotace na zateplení. Právě menším, lokálním firmám program hrazený z prodeje emisních povolenek hodně pomohl - přiměl dvě stě tisíc domácností, aby si nechaly zateplit dům či vyměnit okna, a tak se do ekonomiky stižené krizí dostalo víc peněz.

Od srpna se rozjede jeho pokračování, ovšem zatím podstatně skromnější. Jestliže v letech 2009 až 2012 vyplatil Státní fond životního prostředí (SFŽP) Čechům na dotacích 18 miliard, pro letošek vláda počítá s miliardou. A pokud se podaří dobře prodávat emisní povolenky na mezinárodní dražbě, mohl by dotační balík vylézt ke dvěma miliardám.

"Odhad je, že bychom mohli mít nakonec k dispozici z aukcí dalších až 800 milionů korun," tvrdí náměstek SFŽP Jaroslav Hrubeš. Příští rok to má být zhruba 900 milionů.

"Teď už jsem k Zelené úsporám skeptičtější, ta hlavní vlna je pryč, moc tomu nevěřím," hodnotí nové kolo projektu tentýž Petr Štěpán, který si pochvaluje původní nápad z dílny exministra životního prostředí Martina Bursíka.

Přísnější podmínky

Letošní Zelenou úsporám mohou využít jen majitelé rodinných domů a dosáhnout na dotaci bude náročnější. Nepůjde ji získat jen na zateplení obvodových zdí či jen na výměnu starých oken za modernější dřevěná či plastová, obě rekonstrukce bude třeba udělat dohromady.

Pokud odborný posudek doloží, že spotřeba tepla klesne po úpravách o čtyřicet procent, žadatel bude mít nárok na příspěvek pětadvacet procent z ceny zakázky. Když uspoří přes šedesát procent výdajů na topení, může majitel domu získat zpět až polovinu nákladů. Samozřejmě za předpokladu, že se přihlásí včas a že mu úředníci SFŽP projekt nevrátí kvůli chybám (správný postup při žádostech přinášíme na této stránce).

Kromě dotací na snížení energetické náročnosti lze získat příspěvek i na instalaci ekologických systémů vytápění či ohřívání vody. Například rodina, která dosud používala kamna na uhlí a přejde na peletkový kotel, bude mít nárok na 80 tisíc korun, což pokryje velkou část nákupu takového přístroje.

Ministerské tabulky počítají s tím, že se bude přispívat na solární panely, inteligentní systémy větrání a využívání vzduchu, na tepelná čerpadla, ale i na lepší plynové kotle.

Konečně na dotaci mohou dosáhnout i lidé, kteří se rozhodnou postavit si nový dům - musí jít ale o velmi úspornou stavbu, v podstatě na hranici pasivního domu. Výše příspěvku jsou 440 nebo 550 tisíc podle toho, jak šetrný projekt to je.

Pro srovnání: běžný dům ročně spotřebuje kolem 100 kilowatthodin tepla na metr čtvereční, pasivní dům méně než patnáct. Náklady na jeho stavbu ale bývají až o třetinu vyšší.

Dobrý vliv

Nová zelená úsporám je celá určená jen pro rodinné domy. "Pro obytné domy nebude program letos ani příští rok otevřený," dodává náměstek fondu Hrubeš. Jinými slovy, majitelé činžáků mají zatím smůlu.

Můžou ale získat aspoň výhodnější úvěr na zateplení či výměnu oken - ovšem jinde. Na jaře kvůli tomu odstartoval na Státním fondu rozvoje bydlení projekt Panel+. Původně v něm na půjčky úročené i méně než jedním procentem bylo 210 milionů, jelikož ale zájemců bylo tolik, že rozpočet byl hned pryč, vláda zvýšila objem na více než 700 milionů.

"Aktuálně máme 114 žádostí za více než 500 milionů na opravu asi tří a půl tisíc bytů," říká Jana Marešová, marketingová ředitelka fondu bydlení.

Mezi odborníky panuje vesměs shoda, že akce typu Zelená úsporám mají pozitivní vliv na ekonomiku - jsou relativně levné a jejich dopad se rychle projeví. Jejich velkým podporovatelem je například vládní poradce a ekonom Miroslav Zámečník, který na toto téma sepsal i několik studií.

Z těch mimo jiné vyplývá, že z jedné státem takto investované koruny jsou nakonec tři. Na vesměs malých úpravách rodinných domů se totiž podílejí jen menší české firmy, které navíc pracují hlavně s tuzemskými materiály.

Zelená úsporám 2013

Program má tři základní oblasti, které lze vzájemně kombinovat, za což jsou dokonce přichystané i drobné bonusy. Tedy čím víc se majitelé domů rozhodnou investovat do ekologické přestavby, tím spíš mají šanci na vyšší dotaci.

Zateplení rodinného domu

Půjde získat až pětapadesátiprocentní příspěvek (rodiny postižené povodněmi až 75 procent) na snížení energetické náročnosti domu. Čím úspornější se dům udělá, tím vyšší dotace bude. Minimem je zateplit obvodové zdi a současně vyměnit okna a dveře.

Ekologické novostavby

Kdo si staví nový dům, může získat dotaci až 550 tisíc korun - podmínkou ale je, že dům bude na hranici pasivního standardu, tedy že bude mít jen minimální spotřebu energií (pod 20 kilowatthodin na metr čtvereční za rok) a bude mít rekuperaci vzduchu.

Výměna kotle

Rodiny, kde se topí neekologicky, tedy třeba uhlím, můžou dostat příspěvek na přechod na kotle na biomasu, na instalaci tepelného čerpadla či solárních panelů. Na koupi plynového kondenzačního kotle půjde získat až 60 tisíc, na automatický peletkový kotel dokonce 80 tisíc.

Kombinace

Je možné zkombinovat například zateplení domu a výměnu oken ještě s nákupem nového kotle a instalací solárních panelů. Zároveň lze získat příspěvek i na vznik odborného posudku, který majiteli poradí, jak správně ušetřit na spotřebě energií.

Kroky k získání dotace

1. Odborník a posudek

Nejprve si najděte odborníka, který zpracuje posudek. Skládá se ze dvou částí - projektové dokumentace a energetického posudku. Oba dokumenty smí vypracovat pouze autorizovaní specialisté.

2. Projednejte stavební záměr s příslušným stavebním úřadem

Hotový posudek předložte stavebnímu úřadu, který posoudí stavební záměr. Úřad může požadovat změny v posudku i stavebním záměru.

3. Krycí list technických parametrů

Je nezbytnou přílohou pro podání žádosti. Obsahuje soupis všech sledovaných technických parametrů a výkaz výměr provedených opatření. Ke stažení je na stránkách programu.

4. Vyplnění elektronické žádosti o podporu

Od 12. srpna je možné podávat elektronické žádosti o podporu doplněné o výše zmíněné přílohy. V případě vyčerpání prostředků vás systém upozorní a neumožní žádost podat.

5. Doručení žádosti o podporu

Po evidenci žádosti je potřeba vytisknout a podepsat systémem vygenerovanou písemnost a spolu s dalšími přílohami ji doručit SFŽP. To vše nejpozději do osmi dní od elektronické evidence.

6. Poskytnutí podpory

Fond zkontroluje správnost žádosti, buď ji přijme, nebo odmítne. Pak obdržíte i písemné vyrozumění.

7. Odborný technický dozor

V případě přiznání dotace si musíte zajistit odborný technický dozor.

8. Výběr materiálů a jejich dodavatelů

Na webu programu Zelená úsporám si najděte certifikovaného dodavatele, s ním se dohodněte na realizaci. Stavba musí proběhnout podle schváleného posudku.

9. Výplata

Když máte hotovo, zašlete na fond faktury a soupis prací, úředníci vše překontrolují a rozhodnou o vyplacení dotace.

1,8 MILIARDY

by letos mohlo jít na Zelenou úsporám. Miliarda je jistá, zbytek záleží na prodeji emisních povolenek.

18 MILIARD

Tolik rozdal stát na dotacích v letech 2009 až 2012, podpořil dvě stě tisíc domácností.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Jakub Žák
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů