Čtvrtek, 28. března 2024

Zoo Plzeň otevřela nové expozice Středomoří a Amazonie

Zoo Plzeň otevřela nové expozice Středomoří a Amazonie

Dvě nové expozice věnované Středomoří a Amazonii otevřela dnes plzeňská zoologická zahrada. Nové pavilony, v nichž jsou kromě mnoha druhů rostlin k vidění drápkaté opičky, hadi či želvy, patří do dlouhodobějšího projektu zahrady Stopy člověka v přírodě. Na jednotlivých expozicích cyklus dokumentuje, jak se člověk v různých částech světa chová k přírodě, jak se jí přizpůsobuje, ničí ji nebo naopak chrání, řekl dnes ČTK ředitel zoo Jiří Trávníček.

"Snažili jsme se udělat co nejpestřejší kolekci zajímavých rostlin, doplněných plazy, několika druhy euroasijských suchozemských i vodních želv. Na jaře tam budou například největší a nejvzácnější zmije Evropy, zmije levantské a dále například zmije růžkaté," řekl o středomořském pavilonu Trávníček. Hadi zatím nejsou vidět, protože zimují.

Podle jednoho z autorů expozice Tomáše Peše je Středozemí obrovským ohniskem biodiverzity. Expozice tak ukazuje ohrožené a v přírodě i vymizelé druhy rostlin. Krajinu typickou pro Maltu, Řecko, Španělsko či Itálii doplňují ve vápencových skalkách, na záhonech či v květnících desítky druhů rostlin. Roste tam oregano, šalvěj, vavřín, levandule, na tři desítky různých druhů máty a další rostliny. V akváriu plavou vzácné endemické druhy ryb z Itálie - ouklej a plotice benátská. Prosklený pavilon doplňují venkovní expozice, nyní na zimu neobydlené, a ukázka typického řeckého vinného sklípku. Pavilon připomíná také lidskou činnost, vinařství nebo gastronomii, která používá středomořské byliny a koření.

Pavilon Amazonie s asi desítkou vnitřních expozic je atraktivní zejména díky výběhům drápkatých opiček. Podle Trávníčka patří u návštěvníků k nejoblíbenějším zvířatům díky své velikosti, neustálé aktivitě, množství zvuků i zajímavé mimice. K vidění jsou tu tamaríni, kosmani či lvíčci. Žijí tam i jediné noční opice mirikiny a nejmenší opice na světě kosmani zakrslí. Kromě opic jsou v expozicích také stromoví dikobrazi kuandu a pásovci, výběhy postupně doplní také různé druhy hlodavců.

Dvojici pavilonů postavila zoo díky dotaci EU. Pavilon drápkatých opic stál 13,2 milionu korun, z toho 10,6 milionu byla dotace EU, středomořskou expozici postavila zoo za 11,6 milionu korun, dotace činila téměř 8,6 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů