Čtvrtek, 28. března 2024

Pálava slaví 40. výročí vyhlášení chráněnou krajinnou oblastí

Pálava slaví 40. výročí vyhlášení chráněnou krajinnou oblastí

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Pálava letos slaví 40 let od svého vyhlášení. Díky tomu se podařilo zachránit některé vápencové kopce od vytěžení, řekl dnes ČTK vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet. V letošním roce se plánuje rozšíření dosavadních 15 rezervací o dvě přírodní památky, první se jmenuje Na Cvičišti a druhá Mušlovská pískovna.

Podle Kmeta se událo za 40 let mnoho věcí. "Díky existenci CHKO například nedošlo k vytěžení některých vápencových kopců. Například rezervace Svatý kopeček měla být z podstatné části odtěžena, ale vznik CHKO byl dobrým argumentem k omezení těžby a poté k jejímu zastavení," uvedl Kmet.

Za čtyřicetiletou existenci postupně oblast nasbírala 15 rezervací, mezi nimiž jsou přírodní památky, přírodní rezervace, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. "Letos nám přibudou další dvě v kategorii přírodní památka, která je nejméně přísně chráněná ze všech čtyř kategorií," doplnil Kmet. V květnu by měla přibýt památka nazvaná Na Cvičišti. "Je to mozaika křovin a travnatých porostů společně s obnaženou půdou a bývalými vojenskými příkopy. Dnes je to taková pastvina," uvedl Kmet.

Druhá památka nazvaná Mušlovská pískovna by měla přibýt podle něj na podzim. "Je to vytěžená pískovna, kde se v nejnižším místě nachází menší jezírko, které hostí obojživelníky jako kuňka obecná nebo čolek obecný. Jsou tam písčité svahy, ve kterých se nachází například škvor velký a pacvrček písečný," dodal Kmet. Loni se tam podle něho zahnízdily vlhy a břehule.

Pálava se nachází na území o rozloze 83 kilometrů čtverečních. Vévodí jí hřebeny Pavlovských vrchů, Milovický les a na druhé straně končí státní hranicí s Rakouskem. Přírodní hranici tvoří také řeka Dyje a okrajově CHKO Pálava zasahuje i do dyjsko-svratecké nivy, kde vznikla přehrada Nové Mlýny. V roce 1986 zařadilo UNESCO CHKO Pálavu do mezinárodní sítě biosférických rezervací. V roce 2003 byla rozšířena o přilehlý Lednicko-valtický areál s četnými památkami a Polesí Soutok, v němž se řeka Dyje vlévá do Moravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů